Skip to main content

Op zoek naar een WCAG expert?

In onze moderne samenleving zijn digitale technologieën niet meer weg te denken. Het streven naar inclusie en gelijke toegang tot digitale platforms is daarom van groot belang voor jouw organisatie. Hier komen digitale toegankelijkheid en de WCAG-richtlijnen om de hoek kijken. Vraag je je af wat dit voor jouw organisatie kan betekenen en hoe je eraan kunt beginnen? Als WCAG experts zijn wij er om je te helpen!

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Neem gerust contact op!
copywriting-typen

Waarom kiezen voor Afdeling Online?

Op locatie

Wij komen graag naar jou toe. Binnen no time heb je alle kennis in huis!

Gespecialiseerd en gecertificeerd

Onze specialisten hebben de juiste certificaten én kennis op zak om jou te helpen met al je WCAG vragen!

Coachen en opleiden

Naast dat we graag het werk uit handen nemen, coachen en leiden we je ook graag op!

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid zegt iets over hoe websites en apps zijn ontworpen en ontwikkeld. De belangrijkste vragen hierbij zijn: Zit een website of app goed in elkaar en kan elke bezoeker deze gebruiken? Hierbij wordt ook rekening gehouden met mensen met een beperking. Denk hierbij aan visuele, auditieve, motorische, cognitieve of motorische beperkingen. Door zulke beperkingen is het vaak lastig om een website of app goed te gebruiken. Bijvoorbeeld doordat een filmpje geen ondertiteling heeft of een afbeelding geen alt-tekst bevat. Het doel van digitale toegankelijkheid is dat iedereen gelijke toegang heeft tot informatie en functies op digitale platforms.

Wat is WCAG?

De WCAG, Web Content Accessibility Guidelines, zijn internationale richtlijnen die zijn opgesteld om te kunnen beoordelen of een website of app bruikbaar is voor mensen met een functiebeperking. Deze richtlijnen zijn internationaal vastgelegd en gaan onder andere over tekst alternatieven voor afbeeldingen, navigeerbaarheid met toetsenborden, contrastverhoudingen voor tekst en achtergronden en nog veel meer. Vind je het belangrijk dat jouw website of app digitaal toegankelijk is voor iedereen? Bekijk deze richtlijnen goed en laat ze fungeren als checklist bij het verbeteren van jouw website. Hulp nodig? Onze WCAG consultant helpt je graag!

Wat zijn de WCAG richtlijnen?

De WCAG-richtlijnen zijn gebaseerd op 4 basisprincipes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. En handig: elk van deze richtlijnen is voorzien van een toetsbare eis. Hierdoor kan je makkelijk checken of jouw website digitaal toegankelijk is.

Maak het waarneembaar

Mensen moeten de website kunnen ervaren en gebruiken met de zintuigen die voor hen beschikbaar zijn. 

  • Geef tekst alternatieven voor niet-tekstuele content.
  • Maak transcripten voor audio- en videocontent.
  • Zorg voor ondertiteling bij video content.
  • Zorg ervoor dat content logisch gestructureerd is
  • Gebruik betekenisvolle code.
  • Zorg ervoor dat elke functie kan worden gebruikt wanneer de standaard tekstgrootte wordt verdubbeld.

Maak het bedienbaar

Mensen moeten de content op de website kunnen vinden en gebruiken, ongeacht de manier waarop ze er gebruik van maken. Dit kan onder andere met hulp technologieën. 

  • Zorg ervoor dat alles werkt met een toetsenbord.
  • Toon de toetsenbordfocus.
  • Gebruik beschrijvende titels voor pagina’s en vensters.
  • Gebruik beschrijvende links zodat duidelijk is waar het naartoe leidt.
  • Gebruik geen knipperende inhoud.

Maak het begrijpelijk voor iedereen

Mensen en software moeten de content kunnen begrijpen en snappen hoe het op de website werkt. 

  • Geef software de mogelijkheid om de taal van de pagina te bepalen.
  • Maak de tekst leesbaar en begrijpelijk.
  • Zorg ervoor dat alle formuliervelden zichtbare en betekenisvolle labels hebben.
  • Maak het gemakkelijk om foutieve invoer in formulieren te herkennen.

Maak het robuust voor alle apparaten

Content moet betrouwbaar geïnterpreteerd kunnen worden door een breed scala van user agents. 

  • Maak gebruik van foutloze code
  • Zorg voor maximale compatibiliteit met huidige en toekomstige browsers en andere hulpprogramma’s.
  • Zorg ervoor dat hulp technologieën begrijpen waar elke functie voor dient en in welke staat deze zich bevindt.

Heb je vragen over bepaalde richtlijnen of ben je benieuwd hoe je deze richtlijnen toepast voor jouw website of app? Vraag het aan onze WCAG expert!

Google display expert

Waarom een WCAG expert inzetten?

De online wereld groeit en steeds meer mensen ontdekken wat het internet allemaal te bieden heeft. Digitale toegankelijkheid speelt daarmee een steeds grotere rol in onze (digitale) samenleving. Het is belangrijk dat iedereen goed kan navigeren op jouw website. Maar jouw website digitaal toegankelijk maken, kan nog best een flinke klus zijn. Samen met jouw WCAG consultant bekijken we jouw webcontent grondig, maken we een plan en gaan we aan de slag. Zo is jouw website binnen no-time toegankelijk voor iedereen. 

Voor wie is dit interessant?

Een WCAG consultant  is relevant voor iedereen die streeft naar een inclusieve digitale ervaring en die wil voldoen aan de toegankelijkheidsnormen voor digitale content. Dus wil je aan de slag met het verbeteren van jouw website of app? Als WCAG agency delen wij graag onze kennis en ervaring met betrekking tot de WCAG-richtlijnen. Ook is het natuurlijk mogelijk om het digitaal toegankelijk maken van je website uit te besteden. 

Op zoek naar iets anders? Bijvoorbeeld een HubSpot consultant of MailChimp expert? Of wil je meer weten over SEO of SEA? Dat kan natuurlijk ook! Wij zijn graag jouw Afdeling Online.

Jaap achter laptop

FAQ - veelgestelde vragen

Als je nog meer vragen hebt voor een WCAG expert, bekijk dan onze veelgestelde vragen. Mogelijk vind je daar het antwoord dat je zoekt.

Is WCAG verplicht?

Ja en nee, afhankelijk van het type organisatie. Zo is het voor overheidsinstellingen wel verplicht om te voldoen aan de richtlijnen van de WCAG. Hieronder vallen staats-, regionale of lokale overheidsinstanties en publiekrechtelijke instellingen. Met dit laatste worden organisaties bedoeld die zijn opgericht ten behoeve van het algemeen belang. Commerciële organisaties zijn op dit moment niet verplicht om aan deze richtlijnen te voldoen. 

Wat is een toegankelijkheidsverklaring?

De toegankelijkheidsverklaring is onderdeel van de wet voor digitale toegankelijkheid. Deze verklaring laat zien wat de desbetreffende organisatie doet op het gebied van digitale toegankelijkheid. Voor overheidsinstellingen is het verplicht om zo’n verklaring op te stellen voor al hun websites en apps.

Hoe kun je zien hoe toegankelijk je website is?

Dit is heel simpel. Via ismijnsitetoegankelijk.nl voer je gemakkelijk een zelfscan uit van jouw website. Op deze manier weet je binnen no-time of je website digitaal toegankelijk is of dat je nog belangrijke aanpassingen  moet doorvoeren. Liever wat hulp bij het testen van jouw website of app op digitale toegankelijkheid? Laat ons als WCAG agency jou helpen. 

WCAG expert nodig?

Wil je alle ins & outs over WCAG leren kennen en zelf een WCAG expert worden? Dat kan bij Afdeling Online. Of heb je nog specifieke vragen over WCAG? Als jouw WCAG agency staan wij voor je klaar!

"*" geeft vereiste velden aan

Voorbeeld: +3123456789
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.