Skip to main content

Uit je comfortzone

Buikpijn, zenuwen, hoge hartslag. Elsemieke, Tanneke en Marco vertellen over een sprong in het diepe. Wanneer gingen zij uit hun comfortzone?

Presenteren voor een grote groep

Elsemieke: “Ik houd me bezig met alles rondom social media. Mijn taken bestaan uit het maken van organische posts, opzetten van advertenties en copywriting. Presenteren valt normaal gesproken niet binnen mijn dagelijkse werkzaamheden. Om hiermee te oefenen is er binnen Afdeling Online bedacht dat iedere collega de mogelijkheid krijgt om aan de eigen presentatievaardigheden te werken. Dit noemen we een Lunch & Learn. De benaming verraadt het eigenlijk al, maar tijdens de lunch geef je dan een presentatie over functiegerelateerde onderwerpen. Ik heb hierbij ervaren dat ik het lastig – en zelfs een beetje spannend – vind om voor een grote groep te presenteren. Een goede voorbereiding van je presentatie blijkt hierbij cruciaal voor mij. Het belangrijkste wat ik heb geleerd, en een volgende keer zeker ga toepassen, is om tijdens de presentatie een goede interactie met mijn publiek te hebben.”

presenteren Elsemieke
Tanneke voor de klas

Voor de klas

Tanneke: “Als copywriter houd ik me bezig met tekst en taal. Ik zit vaak achter mijn computer te schrijven. Veilig, in mijn eigen wereldje. Soms geef ik ook anderen les over copywriting. Dat is niet zo mijn ding. Toch heb ik een manier gevonden om comfortabel mijn kennis over te brengen, zonder veel bravoure voor de klas te hoeven staan. Ik ga het liefst het gesprek aan. Op die manier houd ik het laagdrempelig en leer ik ook nog eens van de mensen die ik iets bijbreng. Zo kan kennis pas echt rollen.”

Scherpe, edgy vragen stellen

Marco: “Mijn eigen comfortzone is eerlijk gezegd best groot. En dat zie ik als een voordeel in mijn werk als relatiemanager. Klanten vinden het vaak best spannend om informatie te delen met iemand die niet op hetzelfde schip zit. Daarom probeer ik al snel vertrouwen te wekken en een ontspannen sfeer te creëren. Daardoor kan ik meteen scherpe, edgy vragen stellen. Ik zet ze aan het denken, toon oprechte interesse en probeer iemand op die manier uit zijn comfortzone te trekken.”

marco