Skip to main content

SEO en SEA combineren: Optimaliseer je online zichtbaarheid

Lisa

SEO marketeer

Daantje zoekt via een telefoon Afdeling Online op, op Google

In de wereld van online marketing zijn SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) twee krachtige instrumenten om de zichtbaarheid van je website te vergroten in de zoekmachines. SEO en SEA hebben elk hun eigen voordelen en doelen, maar wist je dat ze ook heel goed samen werken? Door SEO en SEA slim te combineren, kun je jouw concurrentie een stap voor blijven én je online zichtbaarheid naar nieuwe hoogten tillen. In deze blog ga ik dieper in op waarom beide kanalen elkaar kunnen versterken én hoe je dat kunt doen. Nieuwsgierig? Lees verder om te ontdekken hoe je kunt profiteren van de synergie tussen SEO en SEA, en zo je digitale succes kunt vergroten.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEO en SEA zijn beide digitale marketingstrategieën die als doel hebben om de zichtbaarheid van een website in zoekmachines te verbeteren, maar ze verschillen in hun aanpak, kosten en tijdsbestek. Dit zijn de verschillen tussen SEO en SEA:

SEO 

 • Organisch: SEO richt zich op het optimaliseren van de organische of niet-betaalde zoekresultaten in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo.
 • Doel: Het belangrijkste doel van SEO is om de positionering van een website in de zoekresultaten te verbeteren op basis van relevante zoekwoorden. Dit gebeurt door de website te optimaliseren op het gebied van content, technische aspecten en autoriteit.
 • Tijd: SEO is een langetermijnstrategie en het kan enige tijd duren voordat de resultaten zichtbaar worden. Het kost tijd om waardevolle en relevante inhoud te creëren, backlinks op te bouwen en technische problemen op te lossen. Dit duurt in sommige gevallen een aantal weken, maar het kan ook maanden duren of zelfs een jaar. Dit is afhankelijk van de waarde die het domein inmiddels al opgebouwd heeft.
 • Kosten: In tegenstelling tot SEA is het verkeer dat via SEO wordt gegenereerd gratis. Maar het vereist doorlopende inspanningen om de rangschikking te behouden.

Wist je dat wij niet alleen werk uit handen nemen, maar ook incompany opleidingen en cursussen geven? Wil je graag zelf aan de slag met SEO, maar weet je niet waar te beginnen? Volg onze SEO cursus boordevol praktische tips en handvatten.

SEA 

 • Betaald: SEA is een betaalde advertentiestrategie waarbij adverteerders betalen om hun advertenties bovenaan in de zoekresultaten weer te geven wanneer specifieke zoekwoorden worden ingevoerd.
 • Doel: Het hoofddoel van SEA is direct verkeer naar de website te genereren door betaalde advertenties. Adverteerders kunnen advertentieteksten aanpassen en targetingopties gebruiken om hun doelgroep te bereiken.
 • Tijd: SEA biedt onmiddellijke zichtbaarheid en resultaten. Zodra een advertentiecampagne is opgezet, kunnen advertenties binnen enkele uren worden weergegeven in de zoekresultaten. Met SEA behaal je op korte termijn al resultaat.
 • Kosten: Adverteerders betalen voor elke klik op hun advertentie (Cost Per Click, CPC). De kosten zijn direct gerelateerd aan het advertentiebudget.

Wil je graag zelf een SEA campagne opzetten, bijvoorbeeld in Google Ads? Volg onze Google Ads cursus boordevol praktische tips en handvatten.

Kort samengevat, is SEO gericht op het verbeteren van de organische, niet-betaalde vindbaarheid van een website in zoekmachines en vereist het langetermijn inspanningen. Daarentegen is SEA juist gebaseerd op betaalde advertenties die onmiddellijke zichtbaarheid en verkeer opleveren. Een SEO en SEA strategie kan effectief zijn, afhankelijk van je doelen en budget. Ze kunnen zelfs synergie creëren wanneer ze samen worden gebruikt om de online aanwezigheid van een bedrijf te vergroten.

seo bureau helmond

Waarom is het aan te raden zowel SEO als SEA in te zetten?

Terwijl SEO gericht is op langetermijnresultaten levert SEA onmiddellijke zichtbaarheid op. Dit betekent dat je geen kansen laat liggen, of het nu gaat om korte- of lange termijn winst. Door zowel organische als betaalde vermeldingen te hebben voor dezelfde zoekwoorden, vergroot je je zichtbaarheid in de zoekresultaten. Dit betekent dat je twee kansen hebt om de aandacht van gebruikers te trekken. Gebruikers zien mogelijk je advertentie bovenaan de pagina en je organische vermelding daaronder, wat het vertrouwen in je merk kan versterken en de kans op klikken kan vergroten. Bovendien kan SEA helpen om concurrenten te overtreffen in zoekresultaten waar je organisch wellicht nog niet goed mee scoort. Door deze complementaire aanpak kun je je bereik vergroten, resultaten sneller behalen en je concurrentiepositie versterken in de competitieve digitale wereld.

Het combineren van SEO en SEA: hoe kan het elkaar versterken?

SEO én SEA verbeteren… Het is wel duidelijk dat de combinatie tussen SEO en SEA je vindbaarheid alleen maar vergroot. Maar de volgende vraag is; hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je ervoor dat de kanalen met elkaar samenwerken? Welke SEO-inzichten kun je gebruiken voor je SEA-campagnes en andersom? 

 1. Zoekwoordonderzoek en optimalisatie
  Wanneer mijn collega’s en ik aan de slag gaan met SEO en SEA voor onze klanten, starten we altijd met een zoekwoordenonderzoek. Met behulp van dit onderzoek  brengen we in kaart welke relevante zoekwoorden interessant zijn voor de doelgroep. Zowel voor SEO als voor SEA hebben we deze data nodig. Door voor beide kanalen dezelfde zoekwoorden te gebruiken, kun je een consistente boodschap overbrengen én zorgen dat je met zowel je organische als betaalde vermeldingen zichtbaar bent voor dezelfde zoekwoorden. Anderzijds kan het ook voorkomen dat bepaalde zoektermen relatief duur zijn. Wellicht is je budget niet toereikend om te adverteren op deze dure termen. In dat geval kun je overwegen om voor deze termen juist wat meer in te zetten op SEO. Op deze manier kan het budget efficiënt worden gebruikt.
 2. Inzichtelijk krijgen van goed presterende zoekwoorden
  SEA stelt je in staat om snel te ontdekken welke zoekwoorden en advertentieteksten de beste resultaten opleveren in termen van klikken en conversies. Het analyseren van CTR-gegevens van betaalde advertenties kan je inzicht geven in welke advertentieteksten aansprekend zijn voor bezoekers. Je kunt vergelijkbare elementen en overtuigingstechnieken toepassen in je organische metadata om ook de CTR in organische zoekresultaten te verbeteren.
 3. A/B-testen voor optimalisatie
  SEA biedt de mogelijkheid om A/B-testen uit te voeren met verschillende advertentievarianten. Laat meerdere advertentieteksten naast elkaar lopen en analyseer na verloop van tijd welke variant de meeste klikken heeft opgeleverd. De winnende advertentievarianten worden geïmplementeerd in je SEO-content. Bijvoorbeeld metadata, om de klikfrequentie en conversies te verbeteren. De inzichten die je uit SEA-campagnes haalt, kunnen ook worden gebruikt om je SEO-strategie te verfijnen en de effectiviteit ervan te vergroten.
 4. Content creatie en optimalisatie
  SEO vereist hoogwaardige en relevante content. Uitgebreide, kwalitatieve content is nodig om hoger te ranken in de organische resultaten. Zoekmachines hechten daar enorm veel waarde aan. Maar deze contentrijke pagina’s zijn niet alleen waardevol voor SEO. Ook met de SEA advertenties profiteer je er enorm van. Google en andere zoekmachines beoordelen de kwaliteit van je bestemmingspagina’s bij het beoordelen van de relevantie van je advertenties. Als je een goed geoptimaliseerde pagina hebt die aansluit bij de inhoud van je advertentie en de zoekintentie van gebruikers, kan dit de kwaliteitsscore van je advertenties verbeteren. Een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot lagere kosten per klik (CPC) en betere advertentieposities. Zodra wij als SEO specialisten een nieuwe SEO landingspagina live zetten, brengen we onze SEA collega’s direct op de hoogte.
 5. Risico’s beperken en korte termijn acties
  SEO en SEA campagnes kunnen elkaar ook ondersteunen tijdens seizoensgebonden schommelingen of bij onverwachte gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als je organische posities worden beïnvloed door een algoritme-update van Google. Je SEA-campagne kan het verkeer dan enigszins op peil houden. Bovendien kunnen SEA-campagnes beter inspelen op veranderende marktomstandigheden en actuele trends. Denk ook aan promoties op korte termijn of speciale feestdagen. Met SEA-campagnes speel je gemakkelijk in op dagen zoals Black Friday, Moederdag, Vaderdag, Sinterklaas en Kerst.
 6. Concurrentievoordeel
  De combinatie van SEO en SEA campagnes kan je helpen om concurrenten te overtreffen die zich mogelijk alleen op een van beide strategieën richten. Je hebt de mogelijkheid tot het verkrijgen van zowel organische als betaalde vermeldingen, wat kan leiden tot meer klikken en conversies. Hierdoor kun je niet alleen een groter marktaandeel veroveren, maar ook je concurrenten dwingen om extra inspanningen te leveren om met jouw zichtbaarheid en merk te concurreren.
SEO bureau hoe werkt SEO?

Het effect van betaalde advertenties op organische zoekresultaten

Betaalde advertenties hebben geen directe invloed op organische zoekresultaten in zoekmachines zoals Google. Google behandelt betaalde advertenties en organische zoekresultaten als twee afzonderlijke onderdelen in hun zoekalgoritme. Dit betekent dat het hebben van betaalde advertenties geen directe invloed heeft op de rangschikking van een website in de organische zoekresultaten. Hoewel betaalde advertenties geen invloed hebben op de organische rangschikking, kunnen ze wel verkeer naar de website genereren. Dit kan vervolgens weer van invloed zijn op je organische resultaten. Een grotere hoeveelheid verkeer en betrokkenheid kunnen positieve signalen zijn voor zoekmachines en bijdragen aan een verbeterde organische rangschikking.

Is het mogelijk om eerst met SEO te beginnen en later SEA toe te voegen (of andersom)?

Ja, het is zeker mogelijk om eerst met SEO te beginnen en later SEA toe te voegen of vice versa. Beide kanalen hebben hun eigen voordelen en kunnen onafhankelijk van elkaar worden geïmplementeerd. Hier zijn enkele overwegingen:

SEO eerst: Wanneer je met SEO begint, richt je je op het optimaliseren van je website en inhoud om meer organisch verkeer te genereren. Het kost vaak wat tijd voordat je zichtbare resultaten ziet omdat zoekmachines tijd nodig hebben om wijzigingen te crawlen én te indexeren. Zodra je een solide organische aanwezigheid hebt opgebouwd, kun je overwegen om SEA in te zetten om aanvullend verkeer te genereren of om specifieke campagnes op te zetten. Deze werkwijze heeft wel onze voorkeur. Als je website een sterke basis heeft met waardevolle SEO pagina’s, dan resulteert dat ook in betere Ads resultaten. Wil je je SEO werkzaamheden graag uitbesteden? Als SEO bureau helpen we je al te graag met een gedegen zoekwoordenonderzoek, SEO analyse en maandelijkse optimalisatie werkzaamheden.

SEA eerst: Soms is het vooral zaak om op korte termijn meer verkeer naar je website te krijgen. In dat geval adviseer ik toch om eerst met SEA te starten. SEA kan onmiddellijke zichtbaarheid opleveren en direct verkeer naar je website genereren. Het voordeel van SEA is dat je kunt testen welke zoekwoorden, advertentieteksten en landingspagina’s het beste werken voordat je deze in je SEO-strategie implementeert. Later kun je de inzichten uit je SEA-campagnes gebruiken om je SEO-strategie te verfijnen. Wel kan het dan zo zijn dat de kwaliteitsscore aan de lage kant is, omdat landingspagina’s nog niet SEO geoptimaliseerd zijn. Als Google Ads bureau nemen we deze werkzaamheden graag uit handen.

Om te onthouden

Het is duidelijk geworden dat zowel SEO als SEA hun eigen voordelen hebben, maar dat ze ook uitstekend kunnen samenwerken om synergie te creëren. Hoewel SEA geen directe invloed heeft op organische zoekresultaten, kan het indirect wel bijdragen aan een verbeterde organische zichtbaarheid door het genereren van verkeer en betrokkenheid op je website. Afhankelijk van je specifieke behoeften en doelen is het mogelijk om met SEO te beginnen en later SEA toe te voegen of andersom. Benieuwd hoe de combinatie van beide kanalen ingezet kan worden voor jouw organisatie? Ik help je hier graag bij!

Meer weten?

Ik help je graag bij al je vragen over SEO en SEA. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Lisa