Een converterende landingspagina is cruciaal voor je online marketingstrategie. Het is dé plek waar bezoekers terechtkomen zodra ze op een zoekresultaat of advertentie klikken. Ook is het de ideale plek om bezoekers aan te zetten tot actie. Denk aan: een product aankopen, inschrijven voor een nieuwsbrief of contact opnemen. Een goed converterende landingspagina is daarom een must als je jouw doelen wilt behalen. Maar hoe creëer je nu een sterke landingspagina? We helpen je graag op weg met 10 praktische tips!
Wat is een landingspagina?
Leuk en aardig die tips, maar het is natuurlijk eerst goed om te weten wat een landingspagina precies inhoudt. Landingspagina’s hebben het doel om conversies te krijgen. Een bezoeker ‘landt’ namelijk op zo’n pagina nadat ze je gevonden hebben in de zoekmachine, op je advertentie klikken of via je nieuwsbrief doorklikken. En belangrijk om in gedachte te houden: een goed geoptimaliseerde landingspagina beantwoordt direct de vragen, wensen of behoeften van de bezoeker.
Hoe kan een converterende landingspagina het succes van een website vergroten?
Een converterende landingspagina vergroot bovendien ook het succes van een website door meer bezoekers over te halen tot actie. Dit leidt op den duur tot een hogere omzet, een betere ROI (Return On Investment), tevreden klanten en meer inzicht in het gedrag van de doelgroep. Daarbij zorgt het voor een positieve merkbeleving en verlaagt het de bouncepercentages.
Ook benieuwd hoe je door middel van SEO en SEA je online zichtbaarheid optimaliseert? Lees ons ons blog hierover.
Waar moet je op letten bij een landingspagina?
Maar hoe maak je een landingspagina die converterend is? Je kan natuurlijk een landingspagina laten maken door een specialist, maar je kunt ook zelf aan de slag! Met onze best practices kom je zelf al een heel eind. Waar moet een landingspagina aan voldoen en waar moet je op letten? Volg deze 10 stappen en scoren maar!
1. Bepaal het doel van je landingspagina
Als eerste, bedenk wat voor jou als een conversie telt! Gebruik de landingspagina om je bezoekers zachtjes naar dat doel toe te leiden. Een goede landingspagina kan namelijk meerdere niveaus van conversie bieden. Niet alle bezoekers zijn meteen bereid om bijvoorbeeld een aankoop te doen. Het is belangrijk om ze ook een laagdrempelige optie aan te bieden, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief. Vergeet daarbij niet om je hoofddoel in gedachten te houden.
2. Begrijp je doelgroep
Om een converterende landingspagina te creëren is het belangrijk om je doelgroep door en door te kennen. Doe onderzoek naar hun behoeften, pijnpunten en motivaties. Wil je de boodschap op de juiste manier overbrengen en de aandacht trekken? Probeer dan vooral vanuit de bezoeker van je pagina te denken. Een valkuil hierbij is om te veel vanuit het perspectief van je organisatie te denken. Wil je voorkomen dat je de plank volledig misslaat? Denk vanuit je doelgroep!
3. Communiceer een heldere en beknopte boodschap
Zorg ervoor dat de boodschap van je landingspagina duidelijk en direct is. Gebruik daarbij korte zinnen en vermijd vakjargon. Communiceer op een heldere manier wat het voordeel is van jouw product of dienst en waarom bezoekers juist bij jouw organisatie moeten zijn. Houd je doelgroep hierbij in het achterhoofd. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: voor welk “probleem” van mijn doelgroep bied ik een oplossing? Benoem dat probleem op je landingspagina en beschrijf vervolgens hoe jouw product of dienst dat probleem kan oplossen. Zo haak je in op de behoefte van de doelgroep en is het makkelijker een conversie te realiseren.
4. Zorg voor een positieve eerste indruk in 0,1 sec
De kop van je landingspagina is het eerste wat bezoekers zien. Bezoekers beslissen in 0.1 seconde of een website hun aandacht waard is. Belangrijk is om direct de essentie van je boodschap te communiceren, zonder dat bezoekers zich suf hoeven te scrollen. Voeg hier ook een call-to action-knop aan toe. Maak gebruik van een pakkende kop die de aandacht trekt en ook interesse wekt. Schrijf op een creatieve manier en benoem je USP’s (Unique Selling Points). Daarnaast is het belangrijk dat je landingspagina goed vindbaar is in de zoekmachines. Gebruik daarom altijd het primaire zoekwoord in je H1-kop.
5. Creëer een heldere visuele vormgeving
Mensen zijn visueel ingesteld. Zorg er dus voor dat je website-ontwerp er aantrekkelijk en betrouwbaar uitziet. Gebruik afbeeldingen en video’s die je boodschap ondersteunen. Maar houd het ontwerp ook eenvoudig en overzichtelijk. Op deze manier kunnen bezoekers de pagina makkelijk scannen en zien ze binnen één oogopslag de opbouw van de landingspagina.
Lees ook mijn blog over het verschil tussen mooie en functionele webdesigns >
6. Schrijf een duidelijke call-to-action (CTA)
Een goede call-to-action (CTA) is essentieel voor een hoge conversieratio. Je wil uiteindelijk dat je bezoeker niet alleen je pagina bekijkt, maar dat ze ook actie ondernemen. Maak daarom je call-to-action opvallend en gebruik activerende woorden zoals ‘Koop nu’ of ‘Meld je aan’. Plaats de CTA op een prominente plek op de pagina, zodat bezoekers deze zeker niet missen. Plaats daarnaast ook minder opvallende knoppen voor alternatieve landingspagina conversiemogelijkheden.
7. Beïnvloeden door sociaal bewijs
Mensen zijn geneigd om de mening van anderen te volgen. Maak daarom gebruik van het beïnvloedingsprincipe sociale bewijskracht. Goede voorbeelden hiervan zijn: positieve beoordelingen, testimonials of case studies van tevreden klanten. Dit verhoogt het vertrouwen en de geloofwaardigheid van je aanbod. Let wel op: bezoekers weten dat testimonials etc. geselecteerd zijn en vooral een positief beeld laten zien. Wil je ook meer onafhankelijk sociaal bewijs tonen, link dan door naar een onafhankelijk review platform zoals bijvoorbeeld Trustpilot.
8. Biedt een win-win situatie
Om bezoekers te overtuigen om actie te ondernemen, moet je een waardevol aanbod bieden dat hen aanspreekt. Creëer een gevoel van wederzijds voordeel door bijvoorbeeld een gratis e-book, exclusieve korting of waardevolle informatie aan te bieden in ruil voor hun conversie-actie. Wees hierbij zeker niet te opdringerig. Probeer de drempel tot de conversie zo laag mogelijk te maken voor je bezoeker. En daarbij, wij Nederlanders houden van gratis en korting toch?
9. Ontwerp je pagina met de mobiele weergave als prioriteit
Zorg ervoor dat je landingspagina geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Mobile first! In onze huidige maatschappij is dit een must. De meeste websites worden tegenwoordig op een mobiel apparaat bekeken. Een slechte mobiele ervaring zal potentiële klanten zeker afschrikken. Wordt jouw landingspagina in meer dan 70% van de gevallen via een mobiel apparaat bekeken? Besteed dan voldoende tijd aan het optimaliseren van de mobiele weergave van je landingspagina.
10. Optimaliseer je landingspagina voor een snelle laadtijd
Niets is frustrerender dan een langzame website. Zorg er dus voor dat je landingspagina snel laadt, zodat bezoekers niet worden ontmoedigd en afhaken. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer het gebruik van externe scripts en maak gebruik van caching technieken om de laadtijd te verkorten. Mensen hebben een korte aandachtsspanne. Doe er dus alles aan om hindernissen naar je landingspagina conversie te minimaliseren. Goed om te weten: een snelle pagina is ook goed voor je vindbaarheid in zoekmachines.
Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!
Wil je de volgende stap nemen maar liever niet zelf aan de knoppen draaien? Heb je vragen of wil je door specialisten je landingspagina’s laten maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Samen met jou ontwerpen wij een effectieve landingspagina die aansluit bij je doelgroep en je conversiedoelen. Daarnaast kunnen wij je ook ondersteunen bij conversie-optimalisatie, A/B-testen en het analyseren van de resultaten om zo je online prestaties continu te verbeteren.
Ook bieden wij verschillende online marketing workshops aan, zoals een CRO-training of website marketing workshop. Klinkt goed, toch? Wil je meer informatie, hulp of advies? Neem contact met ons op!
Goed om te onthouden!
Het optimaliseren van je landingspagina voor maximale conversie is een uitdagende taak die de nodige kennis en expertise vereist. Maar ook zonder veel expertise is er met deze best practices al veel winst te behalen. Het belangrijkste is om een helder doel voor ogen te hebben en de wensen en behoeften van je bezoeker goed in gedachten te houden.
Heb je eenmaal je pagina gemaakt en live staan, dan is het belangrijk om de prestaties van je pagina bij te houden en te analyseren. Gebruik webanalyse-tools (zoals Microsoft Clarity en Google Analytics) om het gedrag van bezoekers op je landingspagina te volgen. Analyseer de conversieratio, het bouncepercentage en andere relevante statistieken. Deze inzichten helpen je om zwakke punten te identificeren en verbeteringen door te voeren.
Kortom: zet met deze 10 tips vandaag nog de eerste stap naar een converterende landingspagina die resultaat oplevert!
Meer weten?
Ik help je graag bij vragen over converterende landingpagina’s. Neem contact met me op.