Skip to main content

Microsoft Designer: dé nieuwe AI tool

Artificial Intelligence, je kan niet met en je kan zeker niet meer zonder. Als social media bureau gebruiken we verschillende tools om ervoor te zorgen dat we ons werk niet alleen goed doen, maar ook zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Neem een voorbeeld aan Canva. Wij gebruiken Canva voor het creëren van bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s voor onder andere social media posts. Door de handige Canva AI tools kunnen wij en vele andere organisaties de mooiste creaties maken. En dát heeft Microsoft ook in de gaten. Daarom hebben zij de Microsoft Designer AI-tool tot het leven geroepen.

Wat kun je met Microsoft Designer doen?

Microsoft Designer is een door AI aangedreven tool waarmee ontwerpers van alle niveaus snel en eenvoudig professionele ontwerpen kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld afbeeldingen voor je social media, visitekaartjes, flyers of templates maken. Zelfs hele advertentiecampagnes voor Facebook en Instagram zijn ermee te ontwerpen. De interface van Microsoft Designer werkt precies zoals naar de verwachtingen van de gebruiker. Ben je geen expert in graphic design tools? Geen probleem, want Microsoft Designer AI loodst je er helemaal doorheen. Zo kun je aan de hand van verschillende voorbedachte templates of helemaal van vooraf aan je eigen ontwerpen maken. Het gave van AI is dat het continu van zichzelf leert. Dat betekent dat de Microsoft Designer App zich voortdurend verbetert door het gebruik van de gebruikers. De AI-technologie achter de tool analyseert je ontwerpkeuzes en biedt zo suggesties voor verbeteringen. Zo hoef je uiteindelijk minder tijd te besteden aan ontwerpen en kun je meer tijd besteden aan andere belangrijke zaken.

Hoe werkt Microsoft Designer?

Microsoft Designer is een interessante tool voor social marketing. Het gebruikt een combinatie van AI en machine learning om je ontwerpkeuzes te analyseren en hierop ook suggesties voor verbetering aan te bieden. De algoritmen van de tool zijn getraind op een grote bibliotheek met ontwerpsjablonen, kleurenschema’s en lay-outs, waardoor het patronen kan herkennen en intelligente ontwerpkeuzes kan maken.

Ook wanneer je een ontwerp maakt in Microsoft Designer, analyseert de tool jouw keuzes en biedt suggesties voor verbeteringen. Stel, je kiest een kleurenpalet dat niet goed bij elkaar past, dan creëert Microsoft Designer alternatieve kleurencombinaties die visueel aantrekkelijker zijn.

Met de Microsoft Designer Tool zijn er oneindig veel aanpassingsmogelijkheden, zodat je je ontwerpen naar je eigen wensen kan maken. Denk aan: kleuren, lettertypen, lay-outs en nog veel meer.

De voordelen

De voordelen van graphic AI tools en design apps zijn eindeloos. Een groot voordeel van Microsoft Designer is dat het je enorm veel tijd kan besparen in het maken van graphic designs. Zo geeft de tool je bijvoorbeeld ook tips hoe jouw creatie er nog beter uit kan komen te zien. Wist je ook dat je met de AI tool en een kleine beschrijving je eigen unieke afbeeldingen kan laten maken? Gaaf toch! 

Een ander groot voordeel is, dat de tool door iedereen te gebruiken is, zonder enige graphic design kennis te hebben. Verder is de app niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook gratis toegankelijk voor iedereen die een Microsoft 365-abonnement heeft. Heb je dit niet? Dan sta je voor nu nog even in de wachtrij. Mocht jouw bedrijf nu al gebruikmaken van Microsoft 365, dan is dat zeker een kans om hier al een groot deel van jouw creaties in te maken. Juist wanneer je als kleine ondernemer niet heel veel te besteden hebt is dit een fijne optie om jouw creaties tot leven te brengen.

Microsoft Designer vs. Canva

Als social marketeer binnen Afdeling Online ontkom je er niet aan. We gebruiken allemaal de handige tools van Canva. Het is een van de meest besproken design apps die onder andere wordt ingezet voor social media. Nu Microsoft Designer om de hoek komt kijken, zijn we benieuwd wat het verschil is tussen de twee tools. 

Microsoft Designer maakt deel uit van de Microsoft 365-suite en biedt dan ook een breed scala aan hulpmiddelen voor het maken van professioneel ogende ontwerpen. Daarentegen is Canva een online platform waarmee gebruikers helemaal zelf ontwerpen kunnen maken of vooraf gemaakte sjablonen kunnen gebruiken. Hoewel beide design tools hun sterke en zwakke punten hebben, heeft Canva vaak de voorkeur van gebruikers die van gebruiksgemak en een grote selectie aan hippe sjablonen houden. Microsoft Designer daarentegen, weet een beter gepersonaliseerd advies te geven gebaseerd op AI-learning. Door het continu ontwikkelen van de tool, blijven er eindeloze ontwerpen komen. Wat betreft de AI Generator tools binnen beide platformen, weet Canva prachtige unieke creaties te maken. Zo weet Canva bijvoorbeeld door hun AI tool afbeeldingen te ontwikkelen op basis van de punten van de gebruiker, maar ook teksten te genereren met hun chat GP -mogelijkheden. Microsoft laat zich daarin nog iets te weinig zien. Zo geeft Microsoft Designer de mogelijkheid om ontwerpen te ontwikkelen, maar dan weer niet de Chat GPT-creaties voor teksten in de afbeeldingen of video’s. Of Canva beter is dan Microsoft Designer, is afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren. Maar we weten zeker dat beide tools enorm handig en fijn te gebruiken zijn voor het maken van toffe graphic designs.

Microsoft Designer gebruik binnen Afdeling Online

Toen werd aangekondigd dat Microsoft een Designer App had ontwikkeld, kon ik niet wachten tot ik het uit mocht proberen. Eenmaal door de wachtrij heen, heb ik ons team laten weten dat dit een leuke optie is om een keer je design skills in uit te proberen. Alhoewel de tool gebruiksvriendelijk is en veel opties biedt, mis ik persoonlijk nog de hippe templates die je bijvoorbeeld wel in Canva kan vinden. Op het begin kreeg ik een beetje het gevoel dat ik in PowerPoint aan het werken was. Maar inmiddels zijn we weer een maand verder en ziet het er al veel hipper uit. Ik gebruik het wel, maar nog niet zoveel als Canva. Alhoewel ik het zelf nog niet veel gebruik, breng ik het wel al ter sprake in gesprekken met klanten die werken met subsidies of sponsoren. Aangezien de tool geheel gratis is, is dit dus een fijn middel om je creaties in te maken. Want de creaties die je kan maken zijn echt eindeloos. 

Liever jouw sociale media uitbesteden?

Wil jij toch liever je social media uitbesteden? Dat snappen we! Kom jij bijvoorbeeld altijd handen tekort op het gebied van social media? Of heb je geen tijd om toffe nieuwe concepten te bedenken? Onze social media experts helpen je graag. Wij kunnen je helpen bij onder andere jouw social media strategie, content creatie, community management en adverteren op sociale media. Hiervoor hebben we ook een interessante cursus ‘adverteren op social media’ voor je samengesteld!