Skip to main content

Overzicht van kaartverkoopsystemen voor bedrijven in de culturele sector

Mathijs

Online marketeer

cultuur overleg

In de vele jaren van ervaring met culturele evenementen bij Afdeling Cultuur heb ik gezien dat kaartverkoopsystemen een cruciale rol spelen in het succes van een evenement.  Ze zijn als het ware een stille kracht op de achtergrond die ervoor zorgt dat een show, tentoonstelling of concert soepel verloopt. Zonder een efficiënt ticketsysteem kunnen culturele instellingen te maken krijgen met een reeks van problemen. Denk aan verwarring over zitplaatsen of ontevreden bezoekers. Dit soort problemen wil je als organisator van een evenement natuurlijk voorkomen.

Maar waarom is een goed  (online) ticketing systeem essentieel voor culturele evenementen? Ik leg het je uit. Stel je een uitverkochte theatervoorstelling voor. Zonder een betrouwbaar kaartverkoopsysteem zou het beheren van zitplaatsen en het verzamelen van betalingen een nachtmerrie zijn. Bovendien kunnen ticketverkoopsystemen de ervaring voor de bezoeker verbeteren door zaken als online boekingen, e-tickets en zelfs aanbevelingen voor aankomende evenementen aan te bieden. Een goed kaartverkoopsysteem is dus niet alleen handig. Het is essentieel voor het soepel verlopen van culturele evenementen en het creëren van een positieve ervaring voor de bezoeker.

Hoe kan een kaartverkoopsysteem de verkoop van tickets vereenvoudigen?

In het verleden worstelden veel organisaties met handmatige ticketverkopen. Met de ticketing software van nu is dat gelukkig voorbij. Deze systemen kunnen automatisch zitplaatsen toewijzen, dynamische prijsstelling toepassen en zelfs last-minute kortingen aanbieden om onverkochte stoelen te vullen. Met de integratie van online platforms, kunnen klanten bovendien op elk moment en vanaf elke locatie hun tickets kopen. Dit betekent niet alleen gemak voor de klant, maar ook een consistente inkomstenstroom voor jouw organisatie.

Wat is een ticketsysteem en waarom hebben culturele instellingen het nodig?

Een kaartverkoopsysteem is een geavanceerde softwaretool ontworpen om de verkoop en distributie van tickets voor evenementen te beheren. Maar eigenlijk is het zoveel meer dan dat. Denk ook aan de planning van zitplaatsen, aanbiedingen voor vroege vogels of aan upselling van aanvullende diensten zoals VIP-pakketten of merchandise.

Culturele instellingen, van theaters tot musea, hebben dergelijke systemen nodig om een gestroomlijnde ervaring voor zowel het personeel als de klanten te garanderen. Ze helpen organisaties niet alleen bij het optimaliseren van hun inkomsten, maar verzekeren ook dat bezoekers een soepel proces doorlopen. Van het kopen van een kaartje tot het bijwonen van het evenement zelf. In een tijdperk waarin technologie de verwachtingen van klanten bepaalt, is een betrouwbaar online ticketing systeem voor jouw evenement onmisbaar.

Afdeling cultuur

Een overzicht van enkele kaartverkoopsystemen

De wereld van kaartverkoopsystemen is gevarieerd en dynamisch. Ik heb in de loop der jaren met meerdere van deze systemen gewerkt en deel graag mijn inzichten over de meest populaire opties op de markt:

 • Ticketmatic: Ticketmatic is een veelgebruikte ticketservice die specifiek is ontworpen voor culturele organisaties. Het biedt uitgebreide functionaliteiten, waaronder de mogelijkheid om online tickets te verkopen, stoelreservering, CRM-integratie en rapportage-opties.
 • Eventbrite: Eventbrite is een populair kaartverkoopsysteem dat geschikt is voor diverse evenementen, waaronder voorstellingen. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface, marketingtools en integratiemogelijkheden met andere platformen.
 • Ticketmaster: Ticketmaster is een bekend kaartverkoopsysteem dat wordt gebruikt voor verschillende soorten evenementen, waaronder optredens. Het biedt geavanceerde functies zoals zitplaatsselectie, mobiele ticketing en uitgebreide distributienetwerken.
 • SeatGeek: SeatGeek is een platform dat culturele organisaties helpt bij het verkopen van tickets en het beheren van evenementen. Het biedt functies zoals dynamische prijsstelling, zitplaatsgrafieken en integratie met andere kanalen.
 • Billetto: Billetto is een flexibel online ticketing systeem dat geschikt is voor diverse culturele evenementen, zoals concerten, theaterstukken en kunsttentoonstellingen. Het biedt aanpasbare ticketpagina’s, marketingtools en sociale media-integratie.
 • Spektrix: Spektrix is een krachtig ticketing systeem dat specifiek is ontworpen voor culturele organisaties, zoals theaters en operahuizen. Het biedt geavanceerde functies voor ticketverkoop, klantrelatiebeheer en gegevensanalyse.
 • SeatAdvisor: SeatAdvisor is een ander populair ticketverkoop systeem dat wordt gebruikt door culturele organisaties. Het biedt functionaliteiten zoals ticketverkoop, abonnementbeheer, donaties, rapportage en CRM-integratie.
 • Eventix: Eventix is een gebruiksvriendelijk kaartverkoopsysteem dat culturele organisaties in staat stelt om online tickets te verkopen voor diverse evenementen. Het biedt ook mogelijkheden voor evenementenregistratie, toegangscontrole en marketingtools.
 • ActiveTickets: ActiveTickets is een Nederlandse ticketservice die specifiek is ontworpen voor culturele instellingen en evenementen. Het biedt functies zoals online ticketverkoop, abonnementenbeheer, marketingtools en rapportage.
 • Paylogic: Paylogic is een internationaal kaartverkoopsysteem dat wordt gebruikt door culturele instellingen en evenementorganisatoren. Het systeem biedt online ticketverkoop, zitplaatsreservering en integraties met andere systemen.
 • Stager: Stager is een alles-in-één systeem voor evenementorganisatoren. Met Stager verkoop je tickets, promoot je evenementen en plan je je producties en personeel. Het biedt een realtime inzicht in de ticketverkoop en bezoekersstromen, flexibiliteit in de prijsstrategie, een eigen e-mail CMS systeem en verschillende online marketing integraties.
 • Tix: Tix staat bekend om zijn uitgebreide functies die speciaal zijn ontworpen voor theaters en grote concertzalen. Tix biedt een geavanceerd zitplanningssysteem waarmee gebruikers verschillende zalen en opstellingen kunnen beheren. Daarnaast onderscheidt Tix zich met zijn geïntegreerde klantrelatiebeheer (CRM) en lokale klantenservice en trainingen.
 • Peppered: Peppered onderscheidt zich door een geïntegreerd platform te bieden dat marketing en ticketing in de culturele sector combineert. Het is een alles-in-één platform met diepgaande data analyse opties en een volledige integratie met de website.

Pfoe…een flinke opsomming met ticketverkoop systemen, maar daardoor ook extra veel mogelijkheden voor jouw evenement.

Afdeling Cultuur

Welke gegevens kunnen worden verzameld en geanalyseerd met een kaartverkoopsysteem?

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk data is in de moderne culturele sector. Met een goed kaartverkoopsysteem kan jouw organisatie waardevolle inzichten opdoen die je helpen je aanbod te verbeteren en de bezoekerservaring te optimaliseren. Hier zijn enkele gegevens die worden verzameld:

 • Klantinformatie: Naam, leeftijd, geslacht, contactgegevens en soms demografische informatie.
 • Aankoopgeschiedenis: Welke evenementen een klant in het verleden heeft bijgewoond, hoe vaak ze tickets kopen, of ze vaak last-minute kopen, enzovoort.
 • Prijsgevoeligheid: Reacties op prijswijzigingen, vroege vogel-aankopen, gebruik van kortingscodes.
 • Evenementenbezoek: Datum en tijd van het evenement, zitplaatskeuze, aankoop van aanvullende diensten of producten.
 • Feedback na het evenement: Beoordelingen, enquêteresultaten en andere vormen van feedback.
 • Bron van ticketverkoop: Via welk kanaal of welke promotie heeft de klant van het evenement gehoord? Dit kan helpen bij het meten van de effectiviteit van marketingcampagnes.

Het analyseren van deze gegevens kan leiden tot het beter begrijpen van je doelgroep. Hier kun je je marketingactiviteiten op afstemmen, een betere klantenservice mee opzetten en zelfs programmawijzigingen doorvoeren om beter aan te sluiten bij de wensen van je publiek. 

Hoe kan een kaartverkoopsysteem bijdragen aan de marketinginspanningen van culturele instellingen?

Samen met mijn online marketing collega’s heb ik ervaren dat kaartverkoopsystemen van toegevoegde waarde zijn op onze marketingactiviteiten. Dit is waarom:

 • Gerichte campagnes: Met inzicht in de voorkeuren en het gedrag van klanten kunnen bedrijven marketingcampagnes ontwerpen die naadloos aansluiten bij hun doelgroep.
 • Loyaliteitsprogramma’s: Op basis van aankoopgeschiedenis kunnen bedrijven loyaliteitsprogramma’s of lidmaatschappen aanbieden om terugkerende bezoekers te belonen.
 • Upselling en cross-selling: Als je weet welke evenementen een klant heeft bijgewoond, kun je aanvullende producten of diensten aanbieden die daarop aansluiten.
 • Real-time aanpassingen: Marketingteams kunnen hun strategieën in real-time aanpassen op basis van ticketverkooptrends.
 • Partnerschappen: Inzicht in welke andere evenementen populair zijn bij je publiek kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden met andere culturele organisaties.

Een online ticketingsysteem stelt culturele bedrijven in staat om hun marketinginspanningen af te stemmen op echte, concrete gegevens, wat zorgt voor efficiëntere en effectievere campagnes.

Afdeling Cultuur

Zijn er specifieke kenmerken waar culturele instellingen op moeten letten bij het kiezen van een kaartverkoopsysteem?

Toen ik me voor het eerst begaf in de wereld van culturele evenementen en instellingen was ik verbaasd over de complexiteit achter het kiezen van het juiste kaartverkoopsysteem. Het is niet zomaar een tool om online tickets te verkopen: het is een brug tussen de organisatie en haar publiek. Daarom deel ik een paar essentiële kenmerken waar je rekening mee moet houden tijdens je zoektocht naar het perfecte ticketsysteem voor jouw organisatie. 

 1. Integratie met andere systemen: Ik heb altijd gemerkt dat een vloeiende integratie met andere gebruikte software, zoals CRM of marketingtools, van onschatbare waarde is. Het maakt het leven zoveel eenvoudiger!
 2. Flexibiliteit in zitplaatsen: Vooral in theaters is dit een must. Ik herinner me evenementen waarbij de zitconfiguratie een wereld van verschil maakte in de klantbeleving.
 3. Multi-evenement beheer: Ik heb vaak geworsteld met meerdere evenementen die gelijktijdig liepen. Een systeem dat hier efficiënt mee omgaat, is goud waard.
 4. Gebruiksvriendelijkheid: Zowel voor je collega’s als je bezoekers moet het proces soepel en intuïtief zijn.
 5. Lokale ondersteuning: Ik heb ondervonden dat er niets boven lokale expertise gaat, vooral in een sector die zo sterk wordt beïnvloed door lokale culturen en regelgeving.
 6. Rapportagemogelijkheden: Inzicht hebben in je gegevens helpt bij het maken van slimmere beslissingen.
 7. Prijsstelling en kostenstructuur: Werken met een beperkt budget is de realiteit voor veel culturele instellingen. Hier een goed inzicht in hebben is dus belangrijk. 
 8. Beveiliging: Gezien de gevoelige informatie die je beheert, is het goed om altijd prioriteit te geven aan systemen die een solide beveiligingsprotocol hebben.
 9. Aanpassingsmogelijkheden: Het kunnen afstemmen van het systeem op jouw specifieke behoeften, maakt een verschil in hoe je publiek tegen jouw organisatie aankijkt.
 10. Mobielvriendelijk: Steeds vaker worden mobiele apparaten gebruikt bij het kopen van tickets. Het is dus cruciaal om hierop voorbereid te zijn.

De zoektocht naar het beste ticketsysteem is zelden eenvoudig. Door mijn ervaringen heb ik geleerd dat het essentieel is om niet alleen te kijken naar wat een systeem nu biedt, maar ook hoe het kan groeien en zich kan aanpassen aan toekomstige behoeften. Ik geloof dat het luisteren naar je publiek en het begrijpen van je eigen organisatorische uitdagingen de sleutel is tot kiezen van een kaartverkoopsysteem dat waarde toevoegt aan jouw culturele instelling.

Een gamechanger voor jouw culturele onderneming

Het belang van een robuust kaartverkoopsysteem voor culturele instellingen kan niet worden onderschat. Door onze samenwerkingen hebben we gezien hoe dergelijke systemen kunnen bijdragen aan de verkoopstimulatie, verbetering van de efficiëntie en het leveren van waardevolle gegevens voor marketingstrategieën. Een goed systeem kan ook de relatie met het publiek versterken, wat zorgt voor een gepersonaliseerde ervaring voor de bezoeker. Culturele ondernemingen moeten zich bewust zijn van potentiële beperkingen, zoals kosten, integratieproblemen, gebruiksgemak, flexibiliteit en beveiliging.

Dus, wat is onze aanbeveling? Allereerst: voer een grondige analyse uit van de specifieke behoeften van jouw organisatie. Begrijp je doelgroep en weet welke functies essentieel zijn voor jouw bedrijfsvoering. Overweeg daarnaast de schaalbaarheid van het systeem: kan het meegroeien met jouw organisatie? Tot slot: zorg ervoor dat je kiest voor een systeem met een sterke beveiligingsinfrastructuur en overweeg aanvullende training voor je team om de overgang zo soepel mogelijk te maken. Goed om te weten: wij bieden een op maat gemaakte incompany workshop voor de culturele sector. Bij andere vragen over kaartverkoopsystemen kun je ook altijd bij mij terecht.

De keuze van een ticketverkoopsysteem is geen makkelijke beslissing, maar met de juiste kennis en overweging kan het een gamechanger zijn voor jouw culturele onderneming.

Meer weten?

Ik help je graag bij al je vragen over kaartverkoopsystemen. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Mathijs