Skip to main content

De perfecte AI tekst schrijven in 6 stappen (mét prompts!)

Tanneke

Copywriter & content marketeer

Hoe fel ik er eerst op tegen was, hoe enthousiast ik er nu over ben: tekstrobots. 🤖 Mijn eerste gedachte was: hoe kan zo’n robot nu in hemelsnaam mijn menselijke creativiteit verslaan? Tja, ik voelde me gewoon een beetje aan de kant gezet. Maar inmiddels zie ik alleen nog maar de zonnige kant van AI. Tools als ChatGPT geven mij als copywriter zoveel inspiratie. Ze leren me van alles en ik kan ze gebruiken als sparringpartner. Benieuwd hoe ik AI teksten schrijf en welke prompts ik gebruik? Ik neem je in 6 stappen mee in mijn werkwijze. 

Leuk om te weten: ook deze blog is met behulp van ChatGPT geschreven.

Onthoud: jij blijft altijd in de lead

Geef nóóit de volledige regie uit handen aan een tekstrobot. Blijf je gezonde verstand gebruiken en dubbelcheck sowieso alle content die AI genereert. Gebruik een AI-writer slechts als inspiratiebron en neem nooit klakkeloos zijn content over. Dat adviseert ChatGPT zelf ook: “Controleer altijd de gegenereerde inhoud en pas deze aan waar nodig. AI kan een geweldig hulpmiddel zijn, maar het vervangt de menselijke creativiteit en redactionele vaardigheden niet.” Eens! Enne, wees ook alert op spelfouten. Tja, het zijn ook maar men… Oh nee. 

Disclaimer: bij Afdeling Online nemen wij dan ook nóóit zomaar teksten over van tekstrobots. We checken de feiten, herschrijven de teksten mét emotie en gooien ons eigen sausje eroverheen.

seo cursus teksten schrijven
Google-Display-ads-training

Handige AI copywriting tools

Er bestaan een hoop AI tools om teksten te genereren. Maar welke zijn nu het handigst? Wij zijn fan van: 

  • ChatGPT in combinatie met de plug-in ‘AIPRM for ChatGPT’ voor een berg aan vooringestelde prompts. 
  • Jasper.ai voor het schrijven van onder andere SEO-geoptimaliseerde teksten. 
  • Semrush Writing Assistant Rephraser voor als je snel een SEO-tekst wilt herschrijven met AI.

Een tekst schrijven met AI in 6 stappen

Stap 1 | Stel het doel van je tekst vast

Wat is het doel van jouw tekst? Ga je een product verkopen? Een nieuwe collega werven? Een dienst aanprijzen? Nieuwe klanten aan je binden? Zorg ervoor dat je je doel én doelgroep scherp voor ogen hebt. Pas dan kun je de tekstrobot effectief aan het werk zetten. Je kunt een tekstrobot natuurlijk ook om hulp vragen bij het formuleren van je doel. 😉

Zo stel je het doel vast:

  1. Wat wil je bereiken met je tekst?
    Formuleer wat je wilt bereiken met je tekst. Wil je informeren, overtuigen, inspireren, vermaken of iets anders? Als je je hoofddoel voor ogen hebt, kun je het type tekst bepalen. Denk bijvoorbeeld aan een SEO-tekst, een informatief artikel, een inspirerende blog post, een klantverhaal, een vacature, een handleiding, een social media post of ad copy. 
  2. Wie is mijn doelgroep?
    Om het doel van je tekst vast te stellen, is het belangrijk om te weten voor wie je schrijft. Tip: maak verschillende persona’s voor jouw merk. Op die manier kun je je ideale lezer beter voor je zien, waardoor je levendiger kunt schrijven. Hulp nodig bij het maken van persona’s? Download hier ons handige persona-template.
  3. Wat zijn veelgestelde vragen en pijnpunten?
    Je lezer komt bij jouw tekst terecht vanuit een bepaalde behoefte. Welke vragen en/of pijnpunten spelen er? En welke oplossing kun jij bieden? Om herkenbare situaties te kunnen schetsen, kun je veelgestelde vragen en pijnpunten achterhalen via Answerthepublic.com en via de People Also Ask boxes in Google. Je kunt natuurlijk ook een tekstrobot aan het werk zetten!
  4. Wat is de call to action?
    Welke actie moet je lezer uitvoeren na het lezen van je tekst? Wil je dat ze iets kopen, zich abonneren, een formulier invullen of contact met je opnemen? Bepaal de call to action die je lezer motiveert. Geen inspiratie? Laat een tekstrobot eens een originele call to action bedenken.

Stap 2 | Brainstorm over topics en de outline

Stel: je gaat een tekst schrijven over nepwimpers. Maak dan eerst een lijstje met topics die je wilt behandelen. Dit kun je doen aan de hand van de veelgestelde vragen die je (in stap #1) hebt onderzocht. Vraag vervolgens aan de tekstrobot of hij wil mee brainstormen over topics. Ook kun je vragen om mee te denken over een outline: een logische structuur waarop je de tekst kunt opbouwen. Dat maakt de tekst leesbaar en scanbaar, waardoor je lezer (én Google) goed begrijpt waar je tekst over gaat.   

Download onze copywriting checklist voor nog meer tips over hoe je je tekst structureert, je schrijfstijl toepast, metadata schrijft en interne links verwerkt.

Stap 3 | Schrijf goede prompts

Hoe zet je nu een tekstrobot effectief aan het werk? Door het schrijven van een goede prompt. Want: hoe beter jij je opdracht formuleert, hoe beter de output is. Beschrijf bijvoorbeeld heel specifiek wat het doel is van jouw tekst, wat eventuele keywords zijn, welke topics je wilt behandelen en in welke vorm je je output wilt ontvangen. En tip: behandel de AI-tool als een echt mens: geef ‘m een opdracht mee zoals je die ook aan je collega zou meegeven. Hieronder een lijstje met voorbeeld-prompts. Tip: installeer de plug-in ‘AIPRM for ChatGPT’. Die tovert allerlei vooringestelde prompts tevoorschijn. In slechts één klik.

Stap 4 | Je tekst schrijven met AI

Tijd om je tekst te schrijven met AI! Dit doe je aan de hand van de outline, relevante topics en de informatie die de robot je heeft gegeven. Maar let op, blijf je eigen gezonde verstand gebruiken. De robots maken namelijk nog veel fouten, waardoor je ze niet blind kunt vertrouwen. Check dus alle output en gebruik een tekstrobot slechts als inspiratiebron en hulpmiddel! Ook handig: je tekst herschrijven met AI. Dat is vooral relevant als je meerdere soortgelijke SEO-teksten gaat schrijven, waarbij je duplicate content wil vermijden. Wil je de tone of voice van tekst herschrijven met AI? Dan helpen AI tools je ook een handje.

Stap 5 | Diep je content steeds verder uit 

Het grote voordeel van een AI-content generator is dat je een bodemloze put aan informatie tot je beschikking hebt. Daarnaast is content relatief snel geschreven of herschreven dankzij kunstmatige intelligentie. Daardoor kun je je tekst steeds verder uitdiepen, uitbreiden en optimaliseren. En hoe meer content je hebt, hoe groter de kans dat je scoort op SEO-gebied. 

Stap 6 | Laat de robot je tekst controleren

Hoe goed je copywriting-skills ook zijn, het is altijd goed om een extra paar ogen te laten meekijken. En die extra ogen kunnen vanaf nu de ogen van de tekstrobot zijn. Je kunt je tekst namelijk laten checken op taal en logica van de structuur. Vraag in dat geval of hij verbetervoorstellen wil opsommen of dikgedrukt wil maken. Op die manier zie je duidelijk welke suggesties hij voorstelt en welke je wil doorvoeren (en welke niet). Let op: vertrouw hierbij ook niet blind op een tekstrobot. Ze zien nog weleens wat over het hoofd of geven suggesties die niet terecht zijn. Ook hierbij geldt dus: blijf je gezonde verstand en je eigen talenknobbel zeker gebruiken!

Voor- en nadelen van AI copywriting

Wil je een tekst laten schrijven door AI? Houd dan de volgende voor- en nadelen in je achterhoofd.

Meer hulp nodig bij AI teksten schrijven?

Ga je aan de slag met AI teksten schrijven? Volg dan deze 6 stappen et voilà: jouw perfecte AI tekst ligt binnen no-time voor je neus. Meer tips & tricks nodig? Volg dan onze ChatGPT-workshop. Wil je een AI tekst laten schrijven door mij of een van onze andere copywriters? Stuur me dan gerust een berichtje!

Meer weten?

Ik help je graag bij vragen over AI tekst schrijven. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Tanneke