Skip to main content

Opleiding: Online overheidscommunicatie

Werk je op de marketing-communicatieafdeling van een publieke instelling of (semi-)overheidsintelling? Zoals een gemeente, zorginstelling, onderwijsinstelling, onderzoeksinstelling, waterschap of provincie?

Wil je meer leren over online communicatie? Heb je behoefte aan praktische handvatten waarmee je direct aan de slag kunt? En wil je weten hoe je onder andere Community Management, Social Advertising en Zoekmachine Optimalisatie op een professionele manier uitvoert? Dan is deze opleiding een schot in de roos.

Interessant voor jou? Vraag een proefpakketje aan en maak kennis met ons en onze opleiding.

STUDIEDUUR

8 bijeenkomsten op donderdag

WANNEER

november 2021 - februari 2022

LESDAGEN

11 nov 2021, 25 nov, 9 dec, 23 dec, 13 jan 2022, 27 jan, 10 feb, 24 feb

LESTIJDEN

10.00 - 16.30 uur

STUDIELAST

8 uur per week (incl. bijeenkomsten)

LOCATIE

Helmond (wij houden hierbij rekening met de richtlijnen van het RIVM)

START

vanaf 4 deelnemers

Inschrijven is niet meer mogelijk

Inschrijven kon tot 1 november 2021. Te laat? Neem contact op met maudi@afdelingonline.nl om de mogelijkheden te bespreken. 

Wil je een proefpakket ontvangen?

Gratis proefpakket aanvragen

Vragen?

Heb je een vraag of komen de data je niet uit?
📞  Bel gerust: 0492 – 700220
✉️  Mail gerust: maudi@afdelingonline.nl

Voordelen van deze opleiding online overheidscommunicatie

Professionele coaching

Je wordt gecoacht door experts die werken bij online communicatie bureau Afdeling Online. Als bureau hebben we ruime ervaring binnen de publieke sector, waardoor we precies weten wat er speelt en wat er nodig is op het gebied van online marketing.

Coöperatief leren

Je volgt de opleiding online overheidscommunicatie samen met gelijkgestemden die ook werkzaam zijn bij een (semi-)overheidsinstelling. Zo leer je niet alleen van de docent, maar ook zeker van elkaar en elkaars cases.

Hands on!

Deze opleiding is heel praktisch ingestoken. Zo weet je zeker dat je ook écht aan de slag kunt met hetgeen dat je hebt geleerd.

Referenties

Wij geven al jaren met veel plezier les en worden positief beoordeeld door deelnemers. En natuurlijk hebben we zelf de juiste certificaten.

8,5 beoordeling op Springest

Op Springest verzamelen we de ervaringen van onze studenten.

Bekijk de ervaringen >
icm logo
google cert educator level2
factor-c

“Deze training is zeer geschikt voor communicatiemedewerkers die nog weinig ervaring hebben met online communicatie. Je leert over online strategie, community management, social media, SEO en digitale toegankelijkheid. De trainers spreken uit ervaring en gebruiken veel concrete voorbeelden uit de praktijk. Je werkt aan een persoonlijke case, dus wat je leert kun je direct toepassen op je werk. Ik zou deze training aanraden.”

Linda Parasiz

Tilburg University

opleiding-overheid instructie mercede

Het idee achter deze opleiding

Werk je bij een publieke instelling of (semi)-overheidsinstelling? Dan weet je als geen ander dat online communicatie en marketing steeds belangrijker wordt om jouw doelgroep te bereiken. Maar hoe zet je de juiste online communicatiemiddelen in? Hoe kun je je doelgroep via online marketing campagnes effectief bereiken? Vaak is er nog een hele weg te gaan. Maar gelukkig biedt die weg héél veel kansen. En die kansen leer je te benutten in onze overheidscommunicatie opleiding. Wil je weten of de eerste editie van de opleiding in goede aarde is gevallen?

Een leven lang leren

Continu up-to-date blijven in je werkgebied lijkt nu belangrijker dan ooit. ‘Een leven lang leren’ is dan ook een thema dat flink wordt gestimuleerd door de Rijksoverheid. Zo treft de overheid verschillende regelingen en subsidies zodat jij kan blijven leren tijdens je loopbaan. Hier lees je welke regelingen er zijn.

Tip: veel overheidsinstellingen beschikken over leerbudget wat je kunt gebruiken voor deze overheidscommunicatie opleiding.

leven lang leren leerbudget overheidscommunicatie

Wil je een proefpakket ontvangen?

Ontvang gratis en vrijblijvend een proefpakketje met alles wat je wilt weten over deze opleiding. Op deze manier kun je alles rustig nalezen.

Vraag een proefpakket aan >

Tips & tricks van experts

Als online communicatie bureau zien wij dat online marketingkansen vaak niet of onvoldoende benut worden bij (semi)overheidsinstellingen. Zonde! Daarom helpen wij je graag om een gedegen online marketing strategie uit te tekenen. En daar blijft het niet bij: wij geven je ook praktische tips & tricks waarmee je direct uit de voeten kunt. We laten daarbij geen één onderwerp onderbelicht. Wij zijn namelijk van alle markten thuis: van copywriting en creatieve campagnes tot technische implementatie van tools en webdesign. Een unieke combinatie!

Benieuwd wat voorgaande deelnemers van de opleiding vonden? Bekijk de terugblik op de eerste editie van de opleiding.

overheid presentatie cursist

Leerroute

Deze online overheidscommunicatie opleiding bestaat uit 8 trainingsdagen, verspreid over een half jaar. Dat wil zeggen dat je ongeveer één keer in de twee weken klassikaal gecoacht wordt. In de weken dat je geen les hebt, bieden we je de mogelijkheid om bij ons op kantoor bijeen te komen. Zo kun je samen met je studiegenoten werken aan de opdrachten én je kunt de experts van Afdeling Online om hulp of advies vragen.

Binnen deze opleiding start je met de inbreng van een persoonlijke case en het formuleren van leerdoelen.

factor-c

Factor C

Deze opleiding overheidscommunicatie zien wij als een extensie van Factor C. Factor C is een manier van werken die helpt om strategisch aan de slag te gaan met communicatie. Factor C is bij uitstek geschikt voor projecten en programma’s waar omgevingsgericht of opgavegericht gewerkt wordt.

Wat kun je verwachten van de opleiding?

Alles wat je nog wilde weten.

Voor wie is dit interessant?

Je werkt op de marketing-communicatieafdeling van een publieke / (semi-)overheidsinstelling en je wilt stappen maken op het gebied van online marketing en communicatie. Of je hebt in de dagelijkse praktijk te maken met overheidscommunicatie.

Onder (semi-)overheid vallen o.a: gemeentes, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstellingen, woningbouwverenigingen, waterschappen, provincies, bibliotheken, afvalverwerking, zelfstandige bestuursorganisaties en meer.

De opleiding is op hbo niveau en het is fijn als je al wat basiskennis hebt over communicatie. Er zijn geen specifieke diploma’s, opleiding of training vereist.

Pas je niet helemaal in dit plaatje, maar ben je wel geïnteresseerd in onze opleiding? Neem dan even contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor een cursus overheidscommunicatie op maat.

opleiding overheid doelgroep

Mét en ván elkaar leren

De bijeenkomsten zijn interactief en zeer praktisch. De opleiding zit bomvol interessante opdrachten, rechtstreeks uit de praktijk. Deze worden afgewisseld met de nodige theorie. De opdrachten zijn zo opgesteld dat jij direct aan de online marketing van jouw organisatie werkt. We behandelen elkaars cases, zodat je niet alleen met elkaar, maar ook van elkaar leert.

Door middel van een online leeromgeving houd je contact met studiegenoten. Hier worden ook de slides van de afgelopen bijeenkomst gedeeld en heb je de ruimte om vragen te stellen aan de docent.

opleiding-overheid daantje presenteert

Docent

Tijdens de gehele opleiding word je gecoacht door Jaap Schepers, een online strateeg met meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Jaap is mede-eigenaar van Afdeling Online: een online marketing bureau met meer dan 200 klanten in de commerciële en publieke sector. En het combineren van die twee werelden blijkt goud waard. 

Jaap voorziet deze klanten van strategisch advies en ziet het als zijn missie om (beginnende) online marketeers de praktische kneepjes van het vak te leren. Jaap gelooft dat we elkaar slimmer maken als we kennis, resultaat en fun combineren. Dat wil zeggen: hard werken, maar ook gezellige en interactieve lessen.

Jaap wordt bijgestaan door collega Daantje (social marketeer).

opleiding overheid jaap geeft les

Op deze dagen volg je les

De lessen vinden plaats op acht donderdagen van 10.00 – 16.30 uur.

 • Donderdag 11 november 2021
 • Donderdag 25 november 2021
 • Donderdag 9 december 2021
 • Donderdag 23 december 2021
 • Donderdag 13 januari 2022
 • Donderdag 27 januari 2022
 • Donderdag 10 februari 2022
 • Donderdag 24 februari 2022
opleiding overzicht jaap geeft les

Studievoorbereiding en studiemateriaal

Studievoorbereiding: per lesdag zul je ongeveer 6 tot 8 uur voorbereiding nodig hebben. In deze tijd lees je in over nieuwe onderwerpen en werk je aan opdrachten voor je eigen organisatie. Over de gehele periode komt dit neer op gemiddeld 8 uur per week (incl. bijeenkomsten). Voor de hele opleiding is dit in totaal 160 uur.

Studiemateriaal: er is ontzettend veel informatie te vinden over online communicatie. Wij maken je wegwijs in deze jungle en selecteren de juiste artikelen, video’s en leerchunks voor je. Al het materiaal delen we met je. Om je ruim de tijd te geven om in de materie te duiken zullen we het benodigde lesmateriaal minstens twee weken voor iedere bijeenkomst verzenden.

opleiding-overheid voorbereiding laptop

Hoe staat deze opleiding tegenover offline marketing?

Hoewel deze opleiding focust op online kanalen zien wij zeker de verbinding met offline als onderdeel van het totale plaatje. Daar houden we rekening mee in onze opleiding. 

Wat gebeurt er als de opleiding niet fysiek door kan gaan wegens COVID19?

We geven voorkeur aan fysieke bijeenkomsten. Mocht de opleiding niet fysiek door kunnen gaan, dan zal deze online plaatsvinden in een virtual classroom.

omscholing dit gaan we doen

Schakel ons in

Bij deze opleiding heb je ook de beschikking tot een strippenkaart ter waarde van 4 uur. Deze is ervoor bedoeld dat je de specialisten van Afdeling Online kunt inzetten bij het tackelen van complexe problemen. Denk aan een eenmalige inrichting van Google Analytics: dit moet goed gebeuren, maar in de toekomst ga je dit nooit meer zelf doen. Onze specialisten helpen je graag, zo kun jij je tijdens de opleiding focussen op de stof die je wél zult gebruiken in je toekomstige werk. Jij bepaalt zelf wanneer en waarvoor je de strippenkaart inzet.

incompany strippenkaart daantje

Ervaringen van deelnemers

"Ik vind het heel fijn dat ik er nu voor kan zorgen dat alle neuzen binnen de organisatie dezelfde kant op staan als het gaat om de communicatie."
Evelien

Bibliotheek Eindhoven

“Ik werk binnen de dienstverlening en daarbij is het enorm belangrijk om te focussen op de verschillende stadia binnen een klantreis. Dat heb ik hier wel geleerd.”
Marijke

Quadrifolium Fondsenwerving

"Een praktische opleiding bomvol informatie. Voor mij een echte eye-opener."
Deelnemer

Opleiding Online Overheidscommunicatie

Investering

De investering voor deze opleiding is €3.790 exclusief btw. Hiervoor ontvang je:

 • 8 lesdagen met lunch, koffie, thee en koekjes
 • Lesmateriaal
 • Een strippenkaart met hulp van een specialist ter waarde van 4 uur
 • Een certificaat voor bewijs van deelname aan de opleiding
 • Een vermelding op onze website van je deelname (optioneel)

De factuur voor de opleiding ontvang je twee weken voorafgaand aan de start van de opleiding. Betaalt jouw werkgever de opleiding? We kunnen ook een offerte voor je maken.

opleiden koffiemoment

Even voorstellen: de trainers

Van deze trainers krijg je les. Ze hebben er zin in!