Skip to main content

Poster: het Archetypen model

Je merk sterk positioneren: iets wat iedere organisatie wil, maar niet altijd even goed lukt. Het archetypen model kan je daarbij helpen. Door op de juiste manier gebruik te maken van dit model zorg je ervoor dat jouw ideale klanten liever bij jou afnemen dan bij je concurrenten. Archetype geeft namelijk richting aan de contentstrategie, toon en beeldtaal. Met andere woorden: wat wordt er verteld en hoe wordt dit verteld? Alles hierover te weten komen én zelf mee aan de slag gaan? Dan ben je op de juiste plek! 

Download de poster >
Archetype

Het Archetypen model: wat is het?

Archetypen komen uit de psychologie. Ze worden gebruikt om de merkpersoonlijkheid in kaart te brengen. Archetypen zijn universele ‘oer-rollen’ die iedereen (onbewust) herkent. Deze rollen komen dan ook terug in bijna alle verhalen. Of het nu gaat om Griekse mythen of de laatste Star Wars film. Er bestaan twaalf archetypen: van de Sage tot de Lover, van de Caregiver tot de Jester. We hebben allemaal dezelfde herinneringen, gedachten en gevoelens bij deze karakters. Daarbij zijn de twaalf archetypes ingedeeld op basis van 2 assen: 

  • Vrijheid & Uitdaging vs. Orde & Stabiliteit
  • Individualisme vs. Sociaal
Archetypen model

De 12 archetypen

Archetypen worden vaak toegepast op merken. Ze zijn bepalend voor de tone of voice die wordt gebruikt in teksten en posts, maar bijvoorbeeld ook aan de keuze voor bepaalde kleuren, sferen en afbeeldingen. Een consument toont interesse in een product of dienst omdat dit bij hem past, omdat het herkenbaar is. Denk aan Coca Cola (archetype=innocent), of Red Bull (archetype = magician). Merken die opvallen hebben een duidelijk, consistent en herkenbaar imago en voegen waarde toe voor de doelgroep.

Hieronder hebben we de archetypen voor je op een rijtje gezet. Zo kom jij erachter welk archetype er in het DNA van jouw merk schuilt. 

Gebruikstips

Het is handig om een poster te gebruiken als facilitator tijdens verschillende soorten (strategische) sessies. Zo maak jij die lege plek aan de muur in de vergaderruimte niet alleen leuk, maar ook nuttig! Ga je deze poster gebruiken? Dan willen we je als tip meegeven om niet op de posters te schrijven maar post-its te gebruiken. Zo kun je de poster vaker gebruiken. Ook vind je op de poster het model én drie invulmogelijkheden. Herhaal hier je kernwaarden nog eens om helder in kaart te brengen welk archetype er bij jouw organisatie naar voren komt.

Wij gebruiken deze poster over het algemeen tijdens:

  • Strategische sessies/workshops
  • Algemene online marketing workshops
social media bureau mercede geeft workshop
golden-circle-poster

Printinstructies

Voor optimaal gebruik is het belangrijk dat je de poster uitprint. En niet zomaar op een A4. Wij delen daarom graag hoe wij onze posters printen. Zo kun jij meteen goed van start gaan. Wij bestellen onze posters op drukwerkdeal.nl met de volgende specificaties: 

Formaat: A1 (594 x 840 mm)
Materiaal: Scheurvast kunststof
Gewicht: 170 g/m²
Bedrukking: 4/0 (Enkelzijdig full color)
Afwerking: Geen afwerking
Druktechniek: Full color digitaal

Heb je een vraag?

Heb je vragen over het gebruik van deze poster? Neem dan contact met ons op!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afdeling Academy

Word je klant van Afdeling Online? Dan krijgen jij en je team gratis toegang tot onze online leeromgeving met meer dan 50 uur aan lesmateriaal over online marketing. Jij slimmer, wij blij.

Lees meer over onze academy >