Skip to main content

Saskia Groeneveld

Na viereneenhalf jaar bij surf- en snowmerk Brunotti maakte Saskia Groeneveld de overstap naar gemeente ‘s-Hertogenbosch. Daar zit ze nu als communicatiemedewerker op de afdeling Sport en Recreatie. Eind 2021 startte ze met de opleiding Online overheidscommunicatie. “Door de praktische insteek leer ik er dingen waar ik meteen mee aan de slag kan.”

Saskia Groeneveld interview website

Je zat bij je vorige werkgever ook op de communicatieafdeling. Waarom koos je voor bijscholing?

“Bij Brunotti was ik vooral bezig met branding van ons merk en uiteindelijk met het bereiken van harde KPI’s als conversie en sales. Echte commerciële targets, dus. Dat werkt bij een gemeente natuurlijk compleet anders. Ons doel is om elke Bosschenaar gezond en gelukkig te maken door sport en bewegen. Dan gaat wat je doet veel meer over informeren en faciliteren. Zorgen dat mensen weten wat er te doen is op het gebied van sport en recreatie, en hen stimuleren zelf aan de slag te gaan. Maar hoe bereik je deze mensen? En hoe krijg je ze ook echt in beweging? Dat zijn andere vragen dan de vragen waar je vanuit een commercieel perspectief mee kampt. En ik merkte dat ik daar nog wel wat hulp bij kon gebruiken.”

Bekijk ons Afdeling Online

Overheid Magazine

Kennis moet rollen, is onze visie. Speciaal daarom hebben we voor de publieke sector en (semi-)overheidsinstellingen een Afdeling Online Overheid Magazine gemaakt. Je kunt ‘m geheel vrijblijvend aanvragen via de onderstaande button.

Vraag het magazine aan >

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor jou?

Er is zoveel mogelijk met online middelen, alleen: wil je ze strategisch inzetten, dan heb je ook de juiste basiskennis nodig. Ik heb Sport, Management & Ondernemen gestudeerd. Marketing was daar een belangrijk en groot vak, maar toch is het anders dan wanneer je een communicatieopleiding doet. In Den Bosch ben ik volledig verantwoordelijk voor alle communicatie die we vanuit de online kanalen van ons eigen label ´S-PORT verspreiden. Bij mijn vorige werkgever hield ik me met een deel van de communicatie bezig, nu ga ik over het complete online plaatje en de invulling daarvan. Het bijspijkeren van praktische kennis is dus één. 

Daarnaast merk ik dat een gemeente vaak over grote thema’s communiceert. Denk aan eenzaamheid of aan positieve gezondheid. Ik wil dat kleiner maken, zodat onze ontvangers – dus de inwoners van de gemeente – ook begrijpen wat dit voor hen betekent. Maar hoe pak je dat aan, en hoe zorg je er vervolgens voor dat je de boodschap doelgericht en gestructureerd via verschillende kanalen verspreidt?

"Er zit een hele duidelijke structuur in de opleiding. Dus we beginnen heel mooi vanuit een brede casus en zo werken we toe naar hele praktische handvaten die gewoon supergoed te gebruiken zijn op de werkvloer."

Saskia Groeneveld

Gemeente 's Hertogenbosch

Hoe helpt de opleiding Online Overheidscommunicatie je hierbij?

Door de praktische insteek van de opleiding leer ik dingen waar ik meteen mee aan de slag kan. Zo ging het laatst over persona’s. Tijdens de opleidingsdag kies je iemand uit je eigen doelgroep en dat werk je dan verder uit. Toen ik terug op kantoor kwam, kon ik mijn collega’s heel mooi laten zien hoe het centraal stellen van bewoners in onze boodschappen werkt. Hetzelfde geldt voor de contentplanning. Het inplannen van de socials schuift in de dagelijkse drukte soms wat naar de achtergrond. Dat heeft ook te maken met focus. Door het fijne voorbeeld van een contentplanning dat ik kreeg, lukt dat nu beter. 

Overall helpt de opleiding me mijn ideeën scherper te stellen: bijvoorbeeld door gericht aandacht te besteden aan SEO en samenwerking tussen website en de socials, en door strategische plannen te maken voor de lange termijn. Niet straks, maar nu. Daarbij is het heel fijn dat Afdeling Online zelf regelmatig met overheden en andere partijen in de publieke sector samenwerkt. De docenten hebben zelf die praktijkervaring, waardoor ze haarfijn aanvoelen wat wel en niet werkt. Als ik na een opleidingsdag terugkom, heb ik weer een hele to-do lijst van dingen die ik kan aanpakken. En dat is wat mij betreft een hartstikke positief signaal.

cursus digitale toegankelijkheid

Online overheidscommunicatie opleiding

Werk jij net als Saskia op de marketing-communicatieafdeling van een publieke instelling of (semi-)overheidsintelling? Zoals een gemeente, zorginstelling, onderwijsinstelling, onderzoeksinstelling, waterschap of provincie? En wil je meer leren over online communicatie? Heb je behoefte aan praktische handvatten waarmee je direct aan de slag kunt? En wil je weten hoe je onder andere Community Management, Social Advertising en Zoekmachine Optimalisatie op een professionele manier uitvoert? Dan is onze online overheidscommunicatie opleiding een schot in de roos.

Heb je een vraag?

Wil je graag meer informatie over onze groepsopleiding overheidscommunicatie? Laat dan je gegevens achter en wij nemen contact met je op!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
rondje-maudi

Meer weten?

Neem contact op met onze project- en event manager, Maudi.

Stel je vraag aan Maudi