Skip to main content

WCAG 2.1 checklist: zorg dat jouw digitale content toegankelijk is

Vanaf 28 juni 2025 is digitale toegankelijkheid wettelijk verplicht voor alle online platformen en digitale content in Europa. Dit betekent dat websites, webshops, sociale media, e-mailcampagnes, digitale documenten en video’s moeten voldoen aan de WCAG 2.1-richtlijnen (niveau AA).

Voldoe je niet? Dan riskeer je boetes, juridische problemen en een slechte gebruikerservaring. Met onze gratis WCAG 2.1 checklist check je direct of jouw content aan de eisen voldoet. Download de checklist en ga direct aan de slag!

Vraag de checklist gratis aan >

💡 TIP: Wil je meteen aan de slag en het bestand bewerken? Maak een kopie van het bestand, dan ontvang je de bewerkingsrechten. 

Kevin achter zijn computer, wijzend naar zijn scherm. Dirk staat bij de computer en kijkt naar wat Kevin aanwijst.

Wat is digitale toegankelijkheid en waarom is het belangrijk?

Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen, ongeacht beperking, jouw online platformen en digitale content moeiteloos kan gebruiken. Vanaf 28 juni 2025 is dit niet langer een keuze, maar een wettelijke verplichting. Online content moet toegankelijk zijn voor alle gebruikers, anders loop je risico op boetes en juridische gevolgen.

Denk aan essentiële aanpassingen zoals:
Ondertiteling bij video’s voor doven en slechthorenden.
Alternatieve tekst bij afbeeldingen op websites en sociale media.
Toetsenbordtoegankelijkheid voor mensen met motorische beperkingen.
Duidelijk kleurcontrast voor gebruikers met kleurenblindheid.
Correcte kopstructuren en navigatie voor screenreaders in documenten en webpagina’s.

Met de WCAG 2.1-richtlijnen voldoe je niet alleen aan de wet, maar maak je jouw digitale content ook gebruiksvriendelijker voor iedereen!

Wat zijn de WCAG-richtlijnen?

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn de internationale standaarden voor digitale toegankelijkheid. Vanaf juni 2025 worden deze verplicht voor overheidsinstanties én commerciële bedrijven in de EU, zoals:

  • Webshops en e-commerceplatformen
  • Financiële instellingen
  • Zorgaanbieders
  • Technologiebedrijven
  • Transport- en reisorganisaties
  • Media- en contentbedrijven

Wil je boetes en juridische risico’s voorkomen? Zorg dat je goed voorbereid bent! Ontdek in ons blog hoe je zelf aan de slag kan met het WCAG-proof maken van jouw online kanalen. 

Dirk bekijkt de achterkant (code) van een website

Vraag de checklist gratis aan!

Vanaf 28 juni 2025 wordt digitale toegankelijkheid wettelijk verplicht. 🚨 Wil je zeker weten dat jouw online platformen en digitale content aan de WCAG 2.1-richtlijnen voldoen?

Met onze gratis WCAG-checklist krijg je direct inzicht in welke stappen je moet nemen om aan de wetgeving te voldoen en je digitale omgeving toegankelijk te maken voor iedereen. Vraag ‘m nu vrijblijvend aan. ⬇️

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tanneke achter haar laptop aan het werk

Tips voor gebruik

Om op een effectieve manier aan de slag te gaan met deze downloadable, hebben we de volgende tips voor je.

  • First things first, maak een kopie van het bestand. Zo ontvang je de bewerkingsrechten en kun je de checklist naar eigen wensen aanpassen en gebruiken.
  • In het document zie je 2 tabjes: de WCAG 2.1 checklist en een overzicht met richtlijnen voor webredacties. Deze kun je voor het volgende gebruiken:
    • WCAG 2.1 checklist: controleer op de toegankelijkheid voor mensen met een functionele beperking.
    • Webredactie richtlijnen: alle richtlijnen van structuur, tekst, opmaak, afbeeldingen en hyperlinks.
  • Bij de WCAG checklist zie je een kolom met de naam ‘niveau’. De toetsbare eisen zijn ingedeeld in drie conformiteitsniveaus: A, AA en AAA. Deze niveaus zijn ingedeeld op basis van de impact die ze hebben op het ontwerp of de visuele presentatie van de pagina. 
  • Ook zie je de kolom ‘principe’. Dit gaat over welke richtlijn onder welk principe valt. Er worden 4 principes gehanteerd: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk of robuust.
  • Een checklist is natuurlijk om af te vinken. Voldoe je aan alle richtlijnen? Zet dan een ✅ in het bestand.

Laat een WCAG-scan uitvoeren!

Benieuwd naar de digitale toegankelijkheid van jouw organisatie? Vraag dan een WCAG-scan aan! Onze specialisten voeren een uitgebreide scan uit en geven je concrete actiepunten om je platformen toegankelijker te maken voor iedereen.

Vraag een WCAG-scan aan >

Afdeling Academy

Word je klant van Afdeling Online? Dan krijgen jij en je team gratis toegang tot onze online leeromgeving met meer dan 50 uur aan lesmateriaal over online marketing. Jij slimmer, wij blij.

Lees meer over onze Academy >