Skip to main content

Brabantse cultuur nog beter in beeld op Mestmag.nl

Mestmag.nl is hét online platform voor cultuur in Brabant. Van hardcopy magazine + website maakte Mest in 2017 de overstap naar volledig online. Om volgers optimaal te blijven informeren en inspireren, gaven we het online platform een volledig nieuwe look & feel – met optimale aandacht voor artikelen en inhoud. 

Website Development

Usability

SEO

Mestmag banner

De opdracht

Online platform Mestmag.nl kenden we al wat langer. Afdeling Online directeur Sanne was namelijk van het begin af aan betrokken als online hoofdredacteur en -marketeer. Nu was aan ons de eer om de website beter vorm te geven en in te richten. 

Er moest – vanwege het wegvallen van het hardcopy magazine – meer aandacht komen voor artikelen en inhoud op de website. Daarnaast moest het CMS zo flexibel en intuïtief mogelijk worden ingericht, zodat het voltallige redactieteam van Mestmag.nl ermee kon werken. Bovendien moesten alle artikelen die zij online plaatsten, dezelfde stijlregels volgen. Stap voor stap maakten we van Mestmag.nl een aantrekkelijke kennisbank: met volledige focus op de inhoud, makkelijk doorzoekbaar en luchtig in vormgeving. Een mooi resultaat. Hieronder lees je hoe we dit bereikten. 

(Note: deze case gaat over een voorganger van het huidige Mestmag.nl. De actuele website is door een ander bureau opgeleverd.)

“De manier waarop we artikelen hun verdiende aandacht hebben gegeven vind ik top. Voorheen kregen bezoekers eerst een paginavullende banner te zien, die we verruilden voor blokken met relevante content. Overzichtelijk en helder.

Ook het feit dat onze klant met een minimale uitleg zélf met het plaatsen van content aan de slag kon, zie ik als een mooi resultaat. Onze klant houdt zo zelf de regie over zijn website.”

Dirk Schraven

Senior online strateeg bij Afdeling Online

Makkelijk zoeken

De redactie van Mestmag.nl deelt sinds 2014 elke week minimaal twee artikelen. Dat is een enorme database aan kennis, dus! We hevelden alle artikelen van de oude website over naar de nieuwe website. Dat was nog best een klus: met een logisch opgebouwd importbestand haalden we de platte teksten in één keer uit de oude database op  – en goten ze daarna in het design van de nieuwe website. Zo bleef de door Mestmag.nl geproduceerde content en de jarenlang opgebouwde organische waarde netjes behouden.

Daarnaast voorzagen we Mestmag.nl 2.0 van een nieuwe, slimme categorie- en thema structuur, die redacteuren aan de artikelen koppelden. Met het oog op goede vindbaarheid in Google, zorgden we hier voor nette, schone url’s. Et voilà: de online content was vanaf dat moment zowel goed vindbaar op de website zelf als via zoekmachines.

Look & feel

Samen met de grafisch ontwerpers die ook bij MEST magazine betrokken waren, maakten we het design voor de website. Dat was een leuke uitdaging. De ontwerpers zorgden voor toffe visuals, perfecte kleurstellingen en fijne typografie. Wij pasten het design vervolgens naadloos aan op de schaalbaarheid en responsiveness van de website. 

Bovendien zorgden we voor optimale usability voor bezoekers van de website. Dit deden we bijvoorbeeld door formulieren te digitaliseren. Gebruikers van buitenaf die een culturele vacature wilden plaatsen, dienden hun aanvraag zo super easy via verplichte velden in. De redacteur hoefde het formulier alleen nog maar te verwerken. Snel en effectief!

mestmag website

Blokkeneditor

Het beheer en onderhoud van Mestmag.nl was in handen van verschillende organisaties. Er waren communicatiemedewerkers, redacteuren en stagiairs bij betrokken. Een nogal diverse doelgroep, dus. Het vullen van de website moest daarom zo makkelijk en flexibel mogelijk.

Met een intuïtieve blokkeneditor in de WordPressomgeving kon iedereen hier snel mee aan de slag. Wanneer je wist hoe één blok werkte, lukte de rest ook. Aan de achterkant richtten we de editor zo in, dat artikelen er na publicatie altijd hetzelfde uit kwamen te zien. Zo bleef de look & feel in stand, én kon de opdrachtgever toch zelf heel snel met de website aan de slag. 

De scores!

Met de vernieuwde website van Mestmag.nl leverden we een tof product op, dat meer recht deed aan de inhoud van de website. 

Meer weten over website ontwerp?

Neem contact op met Jaap Schepers.

Stel je vraag aan Jaap