Skip to main content

Studenten werven? Ontdek de kracht van de student journey

Monique

Online marketing adviseur

Monique geeft presentatie

In het dynamische landschap van het onderwijs is een duidelijk inzicht in de studentenreis cruciaal voor het werven van nieuwe studenten. Een goed begrip van deze reis, vanaf de eerste interesse tot aan de daadwerkelijke aanmelding, helpt onderwijsinstellingen om effectiever nieuwe studenten te werven. In deze blog bespreek ik de verschillende stadia van de studentenreis en geef ik praktische tips voor onderwijsinstellingen om deze reis optimaal te benutten. Benieuwd? Lees dan snel verder. 👇

De customer journey in het onderwijs

De reis die een student maakt bij de keuze voor een vervolgopleiding kan worden gezien als een klantreis, waarbij elke interactie met de onderwijsinstelling zorgvuldig geanalyseerd en geoptimaliseerd moet worden. Het creëren van een naadloze ervaring van eerste interesse tot inschrijving kan helpen om meer studenten te werven. Wij hebben als online marketingbureau veel ervaring met het ondersteunen van onderwijsinstellingen door middel van effectieve online campagnes. Deze kennis en ervaring gebruiken we om de interacties van studenten met onderwijsinstellingen in kaart te brengen vanaf dat eerste interessepunt.

Customer Journey See Think Do Loyalty

Boodschap op maat voor elke doelgroep

Om het hoogste rendement uit je campagnes te halen, is het belangrijk om elke doelgroep binnen de studentenreis met een specifieke boodschap te benaderen. Maak daarom persona’s voor je belangrijkste doelgroepen en speel in op hun unieke behoeften en pijnpunten. In het onderwijs komen we vaak de volgende groepen tegen:

  • Late beslissers: Dit zijn vaak eindexamenkandidaten die in hun laatste jaar zitten en nog een studiekeuze moeten maken.
  • Vroege oriënteerders: Studenten die zich een jaar voor hun eindexamen al oriënteren op mogelijke vervolgopleidingen.
  • Ouders: Een essentiële groep beïnvloeders, vooral bij jongere studenten, die niet over het hoofd gezien mag worden.
  • Studieadviseurs: Zij spelen een ondersteunende rol vanuit de school bij het begeleiden van studenten en kunnen hen praktische tips geven, zoals het bijwonen van open dagen.

Wist je dat wij een handig persona-template hebben? Dit template is gratis te downloaden op onze website.

Het belang van het kiezen van de juiste school

Een schoolkeuze is meer dan een logistieke beslissing: het legt de basis voor de toekomstige ervaringen van een student. Deze keuze beïnvloedt niet alleen de schoolcarrière, maar ook de persoonlijke ontwikkeling van de student. Door de schoolkeuze te zien als onderdeel van een bredere reis, kunnen onderwijsinstellingen hun aanpak beter afstemmen op de behoeften van toekomstige studenten. Dit omvat de evaluatie van locatie, het afwegen van studieprogramma’s, het beoordelen van faciliteiten, en het aanvoelen van de sfeer. Toekomstige studenten en hun ouders besteden veel tijd aan het onderzoeken van deze factoren om zeker te zijn van de juiste schoolkeuze. 📚

De online oriëntatie tijdens de student journey

Wist je dat de eerste oriëntatie vaak online start? Gevolgd door het bezoeken van open dagen. De inzet van online kanalen speelt dus een belangrijke rol. Elk kanaal draagt bij aan het voeden van potentiële nieuwe studenten langs deze reis, wat resulteert in een hoger aantal aanmeldingen. Ideaal is om hierbij een mix van digitale kanalen in te zetten die goed aansluiten bij de doelgroep. Denk aan kanalen zoals Instagram, TikTok, Snapchat, Spotify, YouTube en Google Search Ads. Met de juiste inzet van deze kanalen kunnen de verschillende fasen van de klantreis worden ondersteund:

Het begin van de reis: een globale verkenning

In de eerste fase, de SEE-fase, is het belangrijk om in beeld te komen bij je doelgroep. Dit bereik je met een branding campagne, gericht op een groot bereik. Een goede brandingcampagne zorgt voor een herkenbare en consistente ervaring vanaf het eerste contact. Het draait om het vertellen van een verhaal en het opbouwen van vertrouwen bij het publiek. Laat zien waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Bovendien leg je meteen een brede basis voor lookalike audiences en remarketingcampagnes voor de volgende fasen van de student journey. Gebruik platforms als Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok en Youtube om een groot bereik te realiseren en een brede basis te leggen voor latere remarketing.

Het tussenstation: begeleiding bij studiekeuze

Zodra de school in beeld is bij de potentiële nieuwe student, wordt het bieden van relevante informatie en goede begeleiding bij de studiekeuze belangrijk. Open dagen zijn hierbij van groot belang. Op deze momenten kan de student al kennismaken met de verschillende studierichtingen. In het tijdperk van digitalisering spelen ook online hulpmiddelen zoals studiekeuzetests en virtuele rondleidingen een belangrijke rol. Deze tools maken het mogelijk om vanuit huis een schat aan informatie te verkrijgen, wat essentieel is voor het vroegtijdig vormgeven van de studentenreis. Met de komst van AI kunnen ook gepersonaliseerde chatbots hier een rol bij spelen om studenten al in een vroege fase te helpen met vragen en te begeleiden bij de oriëntatie en keuzes.

Tijdens deze THINK-fase zet je een consideration campagne in, waarmee je geïnteresseerden meer informatie biedt via gerichte inhoud en advertenties. Het doel is om geïnteresseerden naar je website te bewegen, waar je veel meer kunt vertellen en laten zien. Focus bij deze campagne ook op ouders en andere volwassen beslissers zoals studiebegeleiders bij voorgaande opleidingen. Zij zijn belangrijke beïnvloeders bij de keuze die jonge studenten maken. Kies in deze fase voor gerichte kanalen als Google Search Ads, maar ook voor remarketing met sociale media kanalen als YouTube, Facebook en Instagram. 

Voor ROC Rivor mochten wij al eerder een (online) open dag verzorgen. Benieuwd hoe dat ging? Lees onze case hierover. 

Over de finishlijn: van schoolkeuze naar inschrijving

De student heeft in de eerste twee fasen al veel informatie ingewonnen en zorgvuldig de afweging kunnen maken tussen verschillende scholen en opleidingen. De meesten zijn nu zover om een keuze te maken. In deze laatste fase, de DO-fase, zet je aan tot actie: het inschrijven voor een opleiding. Richt je op degenen die betrokkenheid hebben getoond bij eerdere content en benader deze groep opnieuw. Ideaal hiervoor zijn kanalen als Google Search Ads, maar ook remarketingcampagnes met kanalen als YouTube, Facebook en Instagram. Het is belangrijk dat de student eenvoudig antwoord vindt op veelgestelde vragen met betrekking tot de schoolkeuze.  Zorg er ook voor dat het proces van aanmelden en inschrijven soepel verloopt. Zo staat niets meer in de weg voor een inschrijving.

Monique bespreekt iets met Marco

Resultaatgericht en meetbaar

Monitoring, testing en rapportage zijn onmisbaar bij een goed doordachte aanpak. ​​Met tools zoals Looker Studio Dashboard kun je de campagneprestaties live volgen en snel aanpassingen doorvoeren. A/B-testen is een andere belangrijke strategie die we gebruiken om de effectiviteit van verschillende boodschappen en aanbiedingen te meten. Door verschillende benaderingen te testen, zoals een advertentie die vriendschap benadrukt tegenover een die sociale bewijslast gebruikt, kun je de meest effectieve elementen identificeren die de doelgroep aanspreken en tot actie aanzetten. 📊

Conclusie: een geïntegreerde aanpak voor studentenwerving

Een goed doordachte en uitgevoerde studentenreis is cruciaal voor het succes van onderwijsinstellingen bij het werven van nieuwe studenten. Met de juiste tools en technieken, en een gedegen begrip van de verschillende stadia van deze student journey, kunnen onderwijsinstellingen niet alleen hun zichtbaarheid vergroten. Ze kunnen ook een diepgaande impact hebben op de besluitvorming van potentiële studenten.

Als online marketing agency vinden wij het belangrijk om voorop te blijven lopen met geïntegreerde en resultaatgerichte oplossingen. Hierbij maken we gebruik van onze uitgebreide ervaring en inzichten in de onderwijswereld. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact op voor meer informatie. 📞

Meer weten?

Ik help je graag bij vragen over de student journey. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Monique >