Skip to main content

Hoe Google’s Search Generative Experience de zoekervaring transformeert

Lisa

SEO marketeer

Lisa (zittend) en Maud (staand) aan het overleggen in kantoorruimte.

In de snel veranderende wereld van zoektechnologieën en AI staat er een enorme verandering op ons te wachten: Google’s Search Generative Experience (SGE). Het belooft dé nieuwe manier van zoeken te worden. Zoekopdrachten worden beantwoord met AI-gegenereerde antwoorden. Daarmee verandert het zoekgedrag van mensen wereldwijd, maar wordt er gemiddeld ook een afname verwacht van 30% in het organisch verkeer. In dit blog leg ik je uit wat deze ontwikkeling precies inhoudt. Wat is de impact op ons zoekgedrag? Wat heeft het voor invloed op het organische verkeer? En hoe zorg je ervoor dat je alsnog optimaal vindbaar blijft binnen de zoekmachine? Ik neem je mee!

Meteen de verdieping induiken?

Kijk onze webinar terug >

Wat is Google’s Search Generative Experience?

De traditionele zoekresultatenpagina (SERP) zoals we deze kennen, is opgedeeld in Search advertenties, gevolgd door organische zoekresultaten. Dat principe blijft hetzelfde. SGE is daar als het ware een aanvulling op. Onder de advertenties en boven de oorspronkelijke organische zoekresultaten verschijnt binnenkort het SGE-blok, waarin AI gegenereerde antwoorden op de zoekopdracht worden weergegeven. Het is als het ware een chatbot, waarin je net zo lang kunt doorvragen totdat al je vragen beantwoord zijn. 

SGE is niet zomaar een verandering: het is een compleet nieuwe manier van denken over zoekopdrachten én een nieuwe manier waarop antwoorden worden gegenereerd. Waar traditionele zoekmachines zich beperken tot het scannen en indexeren van bestaande webcontent om relevante resultaten te leveren, gaat SGE een stap verder door gebruik te maken van geavanceerde kunstmatige intelligentie. Deze AI-gedreven technieken stelt SGE in staat om niet alleen te reageren op de zoekopdracht van de gebruiker, maar ook om een nóg concreter antwoord te geven op de vraag. Deze antwoorden zijn samengesteld uit een breed scala van bronnen, geanalyseerd en geïntegreerd door AI. Wel belangrijk om te benoemen, is dat deze nieuwe ontwikkeling nog een experimentele fase is. Desondanks toont het al veelbelovende resultaten in termen van het verbeteren van de efficiëntie, relevantie en algehele zoekervaring voor gebruikers wereldwijd.

Concreet bestaat het AI-snapshot uit de volgende elementen:

 • Het AI-gegenereerde antwoord in de vorm van een samenvatting.
 • De mogelijkheid om follow-up vragen te stellen.
 • Een overzicht van de gebruikte bronnen, deze zijn klikbaar.

AI-Snapshot

In plaats van de zoeker te overladen met een reeks van zoekresultaten, komt de snapshot carrousel met een samenvatting of ‘snapshot’ van de meest relevante informatie, gebaseerd op de zoekopdracht. Deze samenvattingen zijn samengesteld uit diverse bronnen en geven een zo concreet mogelijk antwoord, waardoor de gebruiker snel een breed inzicht krijgt in het onderwerp zonder door meerdere pagina’s te hoeven bladeren. Het unieke aan deze functie is dat het AI-systeem in staat is om niet alleen data te verzamelen, maar deze ook te interpreteren en te integreren in een samenhangend en informatief overzicht.

Conversatiemodus: mogelijkheid voor follow-up vragen

SGE stelt gebruikers in staat om in dialoog te gaan met de zoekmachine. In plaats van statische zoekopdrachten, kunnen gebruikers vragen stellen, verduidelijking vragen, of hun zoekopdracht verfijnen door middel van de interactiemogelijkheid. AI analyseert en begrijpt deze interacties. De zoekervaring van de gebruiker wordt daardoor persoonlijker en intuïtiever. De gebruiker kan net zo lang doorvragen, totdat zijn of haar vraag volledig beantwoord is.

Impact op het zoekgedrag

Traditioneel zoeken met zoekmachines bestaat uit het invoeren van korte, vaak onvolledige trefwoorden of zinnen. Het gevolg van Google’s Search Generative Experience is dat gebruikers specifieker zullen zijn in hun zoekopdrachten. We gaan uitgebreide en gespreksachtige vragen stellen in de zoekbalk. Waar we als gebruiker momenteel long tail keywords invoeren, zullen deze, met de introductie van SGE, veranderen in extra-extra-extra long tail keywords. Deze specifieke zoekopdrachten zullen leiden tot meer intuïtieve en nauwkeurige zoekresultaten.

Impact op de CTR

Voor gebruikers van Google is deze ontwikkeling natuurlijk fantastisch. Antwoorden worden zo concreet, dat je binnen no-time het antwoord op je vraag gevonden hebt. Het is niet meer nodig om door de zoekresultaten te struinen of pagina’s te doorgronden om tot je gewenste antwoord te komen. Dat heeft natuurlijk wel grote gevolgen voor de CTR. Gebruikers kunnen geneigd zijn om minder door te klikken naar de traditionele zoekresultaten. Dit kan vervolgens resulteren in een algemene daling van de CTR op standaard zoekresultaten. Dit zal met name gelden voor informatieve zoektermen.

Goed om te weten is dat SGE niet voor alle zoektermen getoond zal worden. Op 76% van de zoektermen wordt SGE getoond. Daarvan krijgt 44% een automatisch gegenereerde SGE en 32% van de termen krijgt het blok manueel aangehouden. Dat houdt in dat je eerst nog op een knop moet klikken om de SGE antwoorden te kunnen zien. Als het SGE-blok niet (automatisch) getoond wordt, dan valt de daling van de CTR wellicht mee.

Impact op het organische verkeer

Deze ontwikkeling heeft uiteraard ook gevolgen voor het aandeel van het organische verkeer naar je website. Een lagere CTR, omdat zoekers via SGE direct antwoord krijgen op hun vraag, houdt automatisch ook in dat het aandeel van het organische verkeer daalt. De verwachting is een gemiddelde daling van 30% in het organische verkeer. Dit is uiteraard wel volledig afhankelijk van je huidige organische prestaties en de zoekintentie van de keywords waar gebruikers nu op binnenkomen. 

Bedrijven moeten mogelijk hun strategieën aanpassen om zichtbaar en relevant te blijven binnen de AI-gestuurde zoekresultaten van SGE. Dit kan betekenen dat ze zich meer moeten richten op het direct beantwoorden van vragen en het bieden van waardevolle informatie, in plaats van alleen te optimaliseren voor keywords. Als websites erin slagen om door AI als waardevolle bronnen te worden herkend, kan dit natuurlijk wel leiden tot een hogere CTR.

Doel: zichtbaar worden in SGE én de organische zoekresultaten

Het doel is om niet alleen te streven naar een hoge positie in de traditionele organische zoekresultaten. Het doel is óók om in SGE getoond te worden als één van de bronnen. Daardoor kan er vanuit de bronnen ook doorgeklikt worden naar je website én wordt je door Google gezien als betrouwbare en waardevolle bron. Dit betekent dat websites hun SEO-strategieën moeten aanpassen om relevant te blijven. Met name de contentstrategie heeft hierin een bepaalde rol. Copywriters moeten zich richten op het creëren van diepgaande, uitgebreide en relevante content. Niet meer zozeer gebaseerd op keywords, maar gebaseerd op eigen kennis en expertise, inspelend op de behoefte vanuit de doelgroep.

Impact op Ads

SGE heeft uiteraard ook impact op Ads. Echter, blijven de advertenties wel zichtbaar. Google heeft laten weten dat Search Ads op dezelfde manier getoond worden. Niet zo gek natuurlijk, aangezien de advertenties de grootste inkomstenbron zijn voor Google. Hoe de advertenties getoond worden in de SERP’s, dat is nog de vraag. De verwachting is dat de advertenties boven het AI-Snapshot getoond worden. Ook zien we dat Shopping Ads opgenomen worden in de AI-gegenereerde antwoorden. Google experimenteert regelmatig met de lay-out van haar zoekresultatenpagina’s om de gebruikerservaring te optimaliseren en te voldoen aan commerciële doelstellingen. Het blijft dus belangrijk om ook in te zetten op Search Ads en Shopping Ads.

Uitdagingen en voordelen

In een notendop zetten we de uitdagingen en voordelen van Google’s Search Generative Experience op een rij:

Uitdaging – Potentieel verlies van organisch verkeer:

 • AI-gegenereerde antwoorden kunnen gebruikers voorzien van benodigde informatie direct in de zoekresultaten.
 • Minder noodzaak voor gebruikers om door te klikken naar externe websites, wat kan leiden tot een daling in organisch verkeer naar traditionele pagina’s.

Kansen door SGE:

 • Websites die als betrouwbare bronnen door Google’s AI worden geïdentificeerd, kunnen profiteren van dit verkeer.
 • Dit verkeer is vaak gerichter en heeft een hogere intentie, wat kan resulteren in hogere conversieratio’s.

Optimalisatie voor SGE:

 • Door content te optimaliseren, zoals het direct beantwoorden van veelgestelde vragen of het bieden van gedetailleerde informatie, kunnen websites zich positioneren als autoriteiten.
 • Dit vereist diepgaand begrip van de SGE-technologie en het duidelijk inzichtelijk hebben van gebruikersintenties en -behoeften. Daar ligt een gedegen contentstrategie aan ten grondslag.

Wanneer wordt het uitgerold in Nederland?

Dat is helaas nog onduidelijk. Google communiceerde eerder dat de testfase in december 2023 afgerond zou zijn, maar dat is inmiddels geschrapt uit de nieuwsberichten. Naar verwachting wordt het de komende maanden eerst uitgerold in de US en India, waarna andere landen later in 2024 volgen. Het is dus nog onduidelijk wanneer Google het ook in Nederland uitrolt.

Voorbereiden op SGE

 1. Focus op hoogwaardige, informatieve content: Creëer content die direct antwoord geeft op veelgestelde vragen en biedt gedetailleerde, nauwkeurige informatie. Dit helpt om als autoriteit binnen je vakgebied te worden gezien door zowel gebruikers als de AI van Google.
 2. Focus ook op visuele elementen: Je maakt niet alleen verschil met inhoudelijk sterke teksten. Maak ook gebruik van aantrekkelijke visuele elementen. Pagina’s die als bron getoond worden in SGE, krijgen ook een afbeelding mee. Een aantrekkelijke afbeelding zet ook aan tot meer klikken.
 3. Verbeter gebruikerservaring en werk aan een logische websitestructuur: Streef naar een optimale gebruikerservaring met een snelle laadtijd, mobielvriendelijk ontwerp en een duidelijke, logische structuur van je website.
 4. Implementeer Structured Data: Gebruik structured data om zoekmachines te helpen de context en inhoud van je pagina’s beter te begrijpen. Dit kan de kans vergroten dat je content wordt opgenomen in AI-gegenereerde antwoorden.
 5. Richt je op E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness): Bouw expertise, autoriteit en betrouwbaarheid op in je content. Dit is cruciaal als je als autoriteit gezien wil worden door zoekmachines.
 6. Analyseer en anticipeer op zoekintentie: Begrijp de intentie achter zoekopdrachten van gebruikers en anticipeer hierop in je content.
 7. Optimaliseer voor Voice Search: Aangezien SGE de nadruk legt op conversatiemodus, wordt voice search steeds belangrijker. Zorg ervoor dat je content geoptimaliseerd is voor spraakgestuurde zoekopdrachten.

Samenvattend

De introductie van Google’s Search Generative Experience  betekent een grote verandering in de manier waarop we zoeken en informatie vinden. Deze ontwikkeling is veelbelovend, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, waaronder een mogelijke daling van het organische verkeer. Dit vraagt om aanpassingen van je SEO strategie. Het creëren van diepgaande, waardevolle content en het optimaliseren voor gebruikerservaring zijn essentieel. 

Google is nog volop aan het testen met deze nieuwe ontwikkeling. We begrijpen dat er nog veel onzeker is, maar willen je ervan verzekeren dat we alle veranderingen nauwlettend volgen. Wil je graag meer weten of kunnen wij je helpen met de voorbereidingen? Laat het me weten!

Kijk onze webinar terug! 💻

Meer weten over Google’s Search Generative Experience?
Bekijk onze webinar van vrijdag 2 februari terug! 👇

Meer weten?

Ik help je graag bij al je vragen over Search Generative Experience. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Lisa