Skip to main content

Van Universal Analytics naar Google Analytics 4: Hoe richt je het goed in?

Kevin

SEA Marketeer

Kevin & Dirk kijken naar een computerscherm

In de dynamische wereld van digitale marketing is het cruciaal om up-to-date te blijven van de nieuwste tools en technologieën. Een perfect voorbeeld hiervan is Google Analytics 4 (GA4). Met de officiële overstap van Universal Analytics naar GA4 in juli 2023, worden marketeers uitgedaagd om zich aan te passen aan dit nieuwe platform. Ben je een marketeer die nieuw is met GA4? Dan sta ik klaar om je te begeleiden. In dit blog leg ik uit hoe je GA4 als krachtig hulpmiddel effectief kunt gebruiken. Ben je klaar om Google Analytics 4 in te richten?  🚀

Waarom overstappen naar GA4?

GA4 is de opvolger van Google’s analytics-platform en is ontworpen om beter aan te sluiten bij de actuele gebruikersbehoeften in een tijdperk dat sterk gericht is op privacy. Het introduceert diverse verbeteringen ten opzichte van Google Analytics Universal, waaronder:

  • Gebruikersgerichte analyse: GA4 legt de focus op het volgen van de klantreis over verschillende apparaten, iets wat steeds belangrijker wordt in de multi-apparaat wereld van vandaag.
  • Verbeterde privacymet de groeiende nadruk op gebruikers privacy biedt GA4 meer flexibiliteit en controle over de verzameling en opslag van gegevens. Het is belangrijk om te weten dat GA4 voldoet aan de Europese richtlijnen voor dataverzameling.
  • Predictieve analyse: met behulp van machine learning biedt GA4 geavanceerde inzichten, zoals voorspellingen van klantgedrag en potentiële omzet.

Stapsgewijze GA4 setup

De overstap naar Google Analytics 4 (GA4) kan in eerste instantie overweldigend lijken, maar met een duidelijk plan van aanpak is het proces verrassend eenvoudig en gestroomlijnd te zijn. Ik leg je graag uit hoe je deze transitie stap voor stap kunt aanpakken. 🙌

Stap 1 | Aanmaken Google Analytics 4 property

Begin met het aanmaken van een GA4-property in je bestaande Google Analytics-account. Dit doe je door in te loggen, naar het gedeelte ‘Admin’ te navigeren en de optie ‘GA4 Setup Assistant’ te kiezen. Deze assistent helpt je bij het opzetten van een nieuwe GA4-property, wat de basis zal vormen voor je toekomstige data-analyse.

Stap 2 | Configureren data streams

Zodra je GA4-property is aangemaakt, is de volgende stap het configureren van je data streams. Hier voer je de details van je website of app in, zoals de URL. Deze stap is cruciaal, omdat het ervoor zorgt dat GA4 begint met het verzamelen van de juiste gegevens van je digitale platforms. Volg de instructies zorgvuldig om ervoor te zorgen dat je tracking-id correct is geïnstalleerd. Wanneer deze trackingcode is geplaatst, kan het verzamelen van data beginnen!

Stap 3 | Verzamelen van data

Een van de krachtigste functies van Google Analytics (GA4) is de verbeterde event tracking. In tegenstelling tot Universal Analytics, waar event tracking vaak complex en code-intensief was, biedt GA4 meer gebruiksgemak. Je kunt eenvoudig bepalen welke interacties of gebeurtenissen je wilt volgen, of het nu standaard events zijn zoals paginaweergaven of scrolls, of aangepaste events die specifiek zijn voor je bedrijfsdoelen. Wil je het naar een hoger niveau tillen? Via Google Tag Manager kun je ‘custom’ events meten die relevant zijn voor jouw website, zoals gebruikers die een offerte-formulier invullen of klikken op een knop om contact op te nemen. 

Stap 4 | Definiëren van conversies

Het definiëren van conversies is een belangrijke stap bij het inrichten van Google Analytics 4. In het Google Analytics dashboard ga je naar ‘Events’ en selecteer je de events die je als conversies wilt tracken. Dit kunnen acties zijn zoals aankopen, inschrijvingen voor een nieuwsbrief of het invullen van contactformulieren. Door deze acties als conversies te markeren, kun je de effectiviteit van je website en marketinginspanningen nauwkeuriger meten. Handig, toch?

Stap 5 | Instellen gebruikers- en doelgroeplijsten

Vergeet niet je gebruikers- en doelgroeplijsten in te stellen. Met GA4 kun je gedetailleerde doelgroepen creëren op basis van gebruikersgedrag, demografie en andere kenmerken. Deze doelgroepen kunnen vervolgens worden ingezet voor gerichte marketingactiviteiten, zowel binnen als buiten het Google-netwerk.

Tot slot, neem de tijd om je property-instellingen te configureren en de gebruikersinstellingen aan te passen. Denk hierbij aan zaken zoals valuta, tijdzone en het beheren van gebruikersrechten. Nadat alles is ingesteld, is het belangrijk om je configuratie grondig te testen. Dit zorgt ervoor dat alle data correct wordt verzameld en dat je klaar bent om volledig over te stappen naar GA4.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kan ik  je een soepele overgang naar GA4 garanderen. Vervolgens kun je beginnen met het benutten van de uitgebreide mogelijkheden die dit nieuwe Google Analytics-platform biedt.

Iemand die op 2 computerschermen naar gegevens in Google Analytics kijkt

Belangrijke functies en opties in GA4

Met de overgang naar Google Analytics 4 (GA4) ontdekken marketeers een wereld van nieuwe en verbeterde functies die zijn ontworpen om een beter inzicht te geven in gebruikersgedrag en de effectiviteit van marketingactiviteiten te verhogen. Ik neem je mee in enkele van de meest opmerkelijke functies die GA4 te bieden heeft.

Een hoogtepunt van GA4 is de geïntegreerde rapportage. In tegenstelling tot de vaak stugge rapportagestructuur in Universal Analytics, biedt GA4 een veel flexibeler en aanpasbaar dashboard. Je kunt de rapporten naar wens aanpassen, wat betekent dat je de meest relevante gegevens voor je specifieke behoeften kunt weergeven. Of je nu snel inzicht wilt krijgen in het meeste verkeer uit je Facebook-campagnes of wilt zien welke LinkedIn-posts het beste hebben gepresteerd, GA4 stelt je in staat om de data op een manier in te stellen die voor jou het meest zinvol is.

Verder maakt GA4 gebruik van machine learning en AI-gestuurde inzichten om automatisch trends en patronen in je gegevens te identificeren. Deze functie is een ware gamechanger, omdat het proactief kansen en eventuele bedreigingen signaleert, waardoor je waardevolle inzichten krijgt zonder dat je handmatig door bergen data hoeft te graven. Of het nu gaat om het identificeren van een plotselinge daling in websiteverkeer of het benutten van een onverwachte stijging in een bepaald product of dienst, deze slimme inzichten kunnen helpen om je marketingstrategieën te verfijnen.

Ten slotte is de verbeterde integratie met andere Google-producten een belangrijk voordeel van GA4. Deze naadloze integratie maakt het eenvoudiger dan ooit om je GA4-data te koppelen en te gebruiken in combinatie met andere Google-tools, zoals Google Ads en Google Search Console. Deze synergie tussen verschillende platforms stelt je in staat om een meer overkoepelende benadering van je digitale marketinginspanningen te hanteren.

Samengevat biedt GA4 een schat aan nieuwe functies en mogelijkheden die kunnen worden benut om diepere inzichten in gebruikersgedrag te verkrijgen en meer effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen. Met zijn vereenvoudigde interface, verbeterde tracking mogelijkheden en krachtige integraties, is GA4 een onmisbaar instrument geworden voor elke (digitale) marketeer. Mocht je graag wat hulp gebruiken, schroom niet om ons in te schakelen als jouw Analytics agency.

Goed om te onthouden!

De overgang naar Google Analytics 4 markeert een belangrijke verschuiving in het digitale landschap, met een overvloed aan nieuwe mogelijkheden en diepgaande inzichten. Hoewel GA4 misschien uitdagend lijkt, is het potentieel voor geavanceerde data-analyse en gebruikers inzicht enorm waardevol. Het biedt een platform dat niet alleen voldoet aan de hedendaagse marketing behoeften, maar ook klaar is voor de toekomst.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij de overstap en inrichting van Google Analytics 4? Of wil je meer weten over hoe je het meest uit je digitale marketingstrategie kunt halen met behulp van GA4? Volg een van onze Google Analytics 4 workshops (basis of geavanceerd) of neem contact op met een van onze Google Analytics 4 experts.

Meer weten?

Ik help je graag bij vragen over Google Analytics 4. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Kevin