Skip to main content

Employer branding: zo trek je talent aan én behoud je het

Silvy

Online strateeg

Lisa en Maud lachend aan de lunchtafel

Employer branding is belangrijker dan ooit. De arbeidsmarkt is krapper dan krap, talent is schaars en de strijd om de beste medewerkers is hevig. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie aantrekkelijk is voor nieuw talent, maar óók voor je huidige medewerkers? De sleutel = een sterk werkgeversmerk. Een plek waar mensen zich welkom, prettig en vertrouwd voelen. Maar hoe bouw je zo’n werkgeversmerk op? En hoe zorg je voor een ijzersterke employer branding strategie? Je leest het in dit blog. 

Wat is employer branding?

Employer branding gaat om het bouwen en uitdragen van een sterk werkgeversmerk. Het is alles wat jouw organisatie uniek maakt als werkgever en hoe je dit communiceert naar zowel potentiële als huidige medewerkers. Employer branding en recruitment marketing worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee verschillende strategieën. Zo draait employer branding om het complete plaatje: de beleving van werken bij jouw organisatie. Het gaat verder dan alleen werving of een mooie ‘Werken bij’-pagina. Recruitment marketing gaat daarentegen juist over de strategische inzet van marketingtechnieken om de juiste kandidaten aan te trekken. Deze twee termen gaan natuurlijk wel hand in hand. 🤝

Waarom is een sterke employer brand belangrijk?

We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt. Daarom móét je als werkgever aantrekkelijk zijn. Ben je dit niet, dan wordt het werven van personeel een stuk lastiger. Met goede employer branding trek je kandidaten organisch aan, waardoor je minder hoeft te investeren in dure (online) wervingscampagnes. Want: de juiste kandidaten weten jouw organisatie uit zichzelf te vinden. 

Daarnaast heeft een sterk werkgeversmerk ook invloed op je huidige team. Sterke employer branding zorgt ervoor dat je medewerkers meer betrokken en gemotiveerder zijn. En daardoor zullen ze waarschijnlijk langer plakken. Als je collega’s trots zijn op waar ze werken, dan stralen ze dat ook uit naar potentiële nieuwe collega’s. Een sterk werkgeversmerk werkt dus niet alleen vóór je, maar ook binnen je organisatie.

Hoe trek je talent aan met employer branding?

Employer branding gaat niet alleen om mooie woorden, maar ook om het laten zien van een authentiek verhaal. Van een sterke online aanwezigheid tot storytelling en eerlijke vacatureteksten: elk detail telt.

Het fundament: jouw Employer Value Proposition

Een goed employer branding model begint bij de kern van je organisatie. Wat maakt jouw bedrijf uniek? Waarom zouden mensen juist bij jou willen werken? Dit vormt jouw Employer Value Proposition (EVP). De bedrijfscultuur speelt hierin een belangrijke rol. Medewerkers zoeken niet alleen een goed salaris en passende werkzaamheden, maar vooral een werkomgeving waar ze zich gewaardeerd en gehoord voelen.

Om je kernwaarden echt te laten leven, is het belangrijk ze niet alleen op papier te zetten, maar ook actief uit te dragen. Dit doe je door deze drie praktische tips:

🔹 Vraag het je medewerkers
Wie kan er beter vertellen wat jouw organisatie uniek maakt dan je eigen team?? Organiseer interne sessies of stuur een enquête om inzicht te krijgen in wat medewerkers écht waarderen.

🔹 Vertaal waarden naar gedrag
Zorg dat je kernwaarden zichtbaar én voelbaar zijn in de dagelijkse gang van zaken. Is ‘transparantie’ bijvoorbeeld een van jouw kernwaarden? Zorg dan dat je zelf ook open communiceert. 

🔹 Breng ze tot leven in je communicatie
Laat je kernwaarden doorklinken in alles wat je uitdraagt: van je vacatureteksten en social media tot interne communicatie en onboarding. Zo blijven je kernwaarden niet alleen bij woorden, maar komen ze ook echt tot leven. 

Op nummer 1: eerlijkheid en transparantie

Talent dat vanzelf naar je toekomt? Dat is natuurlijk de ideale situatie. Maar hoe zorg je daarvoor? Een goed startpunt is een aantrekkelijke en eerlijke ‘Werken bij’-pagina. Zo krijgen potentiële kandidaten direct een goed inkijkje in jouw organisatie. Laat daarom zien wie jullie zijn, hoe de bedrijfscultuur is en wie het gezicht is achter jullie organisatie. Zo krijgen nieuwe medewerkers een goed beeld van wat ze kunnen verwachten. Storytelling is hierbij ontzettend belangrijk: laat je huidige medewerkers aan het woord, deel ervaringen en zorg voor een persoonlijke touch. Mensen willen namelijk zien wie hun toekomstige collega’s zijn en vinden het fijn om zich te kunnen identificeren.

Ook sociale media spelen nog steeds een belangrijke rol. Wees je bewust van het effect van verschillende social kanalen. Zo is LinkedIn perfect om jouw vacatures informatief weg te zetten en is TikTok geschikt om jouw bedrijfscultuur goed te laten zien. Geef op je social kanalen een inkijkje in het dagelijkse werkleven binnen jouw organisatie. Deel successen, zet je team in het zonnetje en deel verhalen waarom het leuk is om bij jouw bedrijf te werken. 

En natuurlijk mag  een goede vacaturetekst niet onderschat worden. Eerlijke, aansprekende en transparante teksten zorgen voor een betere match met kandidaten. Vermijd clichés en wees concreet over wat je zoekt en wat je biedt. Benieuwd hoe je een sterke vacaturetekst schrijft? Mijn collega Tanneke schreef een blog over hoe je in 12 stappen een goede vacaturetekst schrijft (inclusief vacature-template).
Lees Tannekes blog >

Hoe staat je reputatie ervoor?

Je online reputatie bepaalt hoe aantrekkelijk je bent als werkgever. Platforms als Indeed en Glassdoor geven potentiële medewerkers een kijkje achter de schermen. Ze lezen hier ervaringen van (oud-)collega’s en vormen op basis daarvan een beeld van jouw organisatie. Transparantie is hierbij essentieel. Ga professioneel om met feedback, reageer op reviews en laat zien dat je openstaat voor verbetering.

Ook belangrijk: diversiteit en inclusie

Een diverse en inclusieve werkomgeving stimuleert innovatie, versterkt je werkgeversmerk en verhoogt de prestaties. Kandidaten zoeken bedrijven waar ze zichzelf kunnen zijn en gelijke kansen krijgen. Wil je diversiteit bevorderen? Zorg voor een open wervingsproces, wees je bewust van onbewuste vooroordelen en creëer een cultuur waarin iedereen welkom is. Inclusieve bedrijven bouwen sterkere relaties met hun medewerkers en trekken breder talent aan.

Ilse en Lars aan tafel tijdens een sollicitatiegesprek. Ilse heeft Lars zijn CV voor zich

Hoe behoud je talent binnen je organisatie?

De eerste stap is het binnenhalen van talent, maar minstens net zo belangrijk is het behouden van medewerkers. Hoe zorg je voor de beste employee experience? Ik geef je een aantal tips.

Een positieve bedrijfscultuur = 🔑

Wanneer voel jij je het prettigste op je werk? Voor iedereen zijn er natuurlijk andere waarden belangrijk, maar ze hebben één ding met elkaar gemeen: positiviteit. Werknemers willen zich over het algemeen gewaardeerd en gezien voelen. Een goede sfeer binnen jouw organisatie, waarin open communicatie en waardering centraal staan, draagt bij aan een hoge medewerkerstevredenheid. Daarnaast spelen ook doorgroeimogelijkheden en ontwikkelingskansen een grote rol. Zo geef je je medewerker de kans zich te blijven ontwikkelen, zowel op werk- als privégebied.

Extern winnen is intern beginnen

Interne branding is minstens zo belangrijk als externe branding: als je medewerkers zich op hun plek voelen binnen jouw organisatie zullen ze dit ook uitdragen naar de buitenwereld. Een prettige werksfeer zorgt er ook voor dat medewerkers zich meer betrokken voelen bij jouw organisatie en bereid zijn een stapje extra te zetten. Een open en transparante werkcultuur stimuleert loyaliteit en vermindert het verloop. Door je collega’s actief te betrekken bij jouw employer branding strategie creëer je een sterke interne cultuur.

De toekomst van employer branding: waar moet je op letten

Wil je voorbereid zijn op de toekomst? Speel dan slim in op employer branding trends. En onthoud: de jeugd van vandaag is het personeel van de toekomst. 😉 Drie trends om rekening mee te houden binnen je employer branding strategie: 

🏡 Remote en hybride werken
Flexibiliteit is een must. Zowel qua werkplek als werktijden. Bied medewerkers de keuze om zowel thuis als op kantoor te werken en zorg voor de juiste thuiswerktools.

🤳 De invloed van Gen Z
Deze generatie zoekt werkgevers die open zijn over hun waarden. Laat in je communicatie zien waar jouw organisatie voor staat en zorg dat dit ook op de werkvloer terugkomt.
Ontdek wat jongeren belangrijk vinden en hoe je ze bereikt >

🌱 Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid
Mensen kiezen steeds vaker voor een werkgever die zich inzet voor een betere wereld. Communiceer jouw initiatieven via social media én vergeet niet om het ook intern te delen met je team.

Zo doen wij dat voor Afdeling Online

Employer marketing is voor ons geen bijzaak, maar een bewuste strategie. In een bureauwereld waar marketeers niet altijd direct een agency als werkgever kiezen, zorgen wij ervoor dat Afdeling Online opvalt. “We concurreren niet alleen met bureaus in Eindhoven en Den Bosch, maar ook met andere sectoren die online marketeers aantrekken,” vertelt onze directeur Sanne. “Daarom zetten we vol in op wat ons uniek maakt: een cultuur zonder haantjesgedrag, veel samenwerkingen met publieke en culturele organisaties en een sterke focus op persoonlijke ontwikkeling. Dit brengen we tot leven met initiatieven zoals ons eigen magazine, waarin we laten zien hoe het écht is om bij ons te werken, en een speciaal kaartendeck dat marketeers helpt om te groeien. Zo maken we van Afdeling Online niet alleen een fijne werkplek, maar een plek waar je je als professional blijft ontwikkelen.”

Vraag ons gratis magazine aan >

Die fijne werkplek zit ‘m niet alleen in het werk zelf, maar ook in hoe we met elkaar omgaan. “We werken allemaal hard aan mooie campagnes, maar daar staat tegenover dat we ook tijd maken voor ontspanning,” vult Ilse (onze HR-manager) aan. “We lunchen samen aan een gedekte tafel, organiseren originele bedrijfsuitjes en zorgen met kerst voor een cadeau dat écht in de smaak valt. Geen uit de lucht gegrepen beloftes over voetbaltafels of standaard vrijdagmiddagborrels, maar een werkomgeving waar je je welkom voelt en jezelf kunt zijn.”

Het Entree magazine wordt door iemand aangenomen

Tijd om aan de slag te gaan

Talent aantrekken én behouden? Bij Afdeling Online begrijpen we het belang van employer branding en hoe je hier effectief mee aan de slag gaat als organisatie. 

Wij helpen je met:
🔹 Sterke strategieën: wij helpen je met het opbouwen van een authentieke Employer Value Proposition die écht leeft binnen je organisatie. Zo trek je niet alleen talenten aan, maar houd je ze ook vast.
🔹 Gerichte communicatie: van aantrekkelijke vacatureteksten tot storytelling. Wij zorgen dat jouw boodschap opvalt en potentieel personeel zich aangesproken voelt.
🔹 Cultuur en werknemersbetrokkenheid: we adviseren en ondersteunen je bij het creëren van een interne werkcultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en zich kunnen ontwikkelen.
🔹 Trends en innovaties: met onze ervaring spelen we in op trends zoals remote werken, de invloed van Gen Z en duurzaamheid, zodat jouw organisatie altijd een stap voor is. 

Samen maken we jouw merk onweerstaanbaar voor talent. Aan de slag met het creëren van een sterk werkgeversmerk? Neem contact op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen. 

Meer weten?

Meer weten over employer branding voor jouw organisatie? Ik help je graag! Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Silvy >