Ben jij al klaar voor de nieuwe wetgeving rondom digitale toegankelijkheid? Je hebt nog tot 28 juni 2025 om jouw digitale platformen WCAG-proof te maken. Doe je dat niet? Dan riskeer je boetes en loop je misschien klanten mis. Tijd voor actie dus! Maar waar te beginnen? In dit blog nemen we je stap-voor-stap mee. 👇
Wist je dat we ook een webinar hebben gegeven over dit onderwerp? Bekijk de opname! 👇
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitaal toegankelijk betekent dat iedereen, ongeacht beperking, jouw online platformen probleemloos kan gebruiken. Dit gaat niet alleen om mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking, maar ook om ouderen en mensen met een tijdelijke beperking (zoals een gebroken arm). Je kent vast wel de situatie waarin je op een zonnige dag je mobiele telefoon of laptop buiten wil gebruiken. Denk aan het felle zonlicht op je scherm, wat het bedienen van bepaalde digitale content ingewikkeld maakt. Ook dit valt onder digitale toegankelijkheid. Uiteindelijk profiteert iedereen van een toegankelijk internet: jong of oud, handig op het internet of onervaren, met of zonder beperking.
Wat verandert er voor jou?
Vanaf 28 juni 2025 veranderen de regels rondom digitale toegankelijkheid ingrijpend. Tot nu toe moesten vooral overheidsinstanties voldoen aan de WCAG 2.1 AA-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines), maar binnenkort geldt deze verplichting voor de meeste bedrijven. De European Accessibility Act (EAA) wordt actief, en dat betekent dat ál je digitale content toegankelijk moet zijn voor iedereen – dus ook voor mensen met een beperking.
Digitale toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke eis, maar biedt ook kansen. Denk aan het verbreden van je doelgroep, het verbeteren van je gebruikerservaring en het inclusief maken van je merk. In dit blog vertel ik je meer over digitale toegankelijkheid, wat er verandert in 2025 en hoe je jouw online platformen WCAG-proof maakt.
Voor wie geldt de European Accessibility Act (EAA) precies?
Allereerst is het belangrijk om te weten of jouw organisatie onder deze wetgeving valt. De regels gelden voor organisaties die digitale content aanbieden aan consumenten binnen de EU, zoals
- Webshops, e-commerce en financiële diensten: online winkelen, internetbankieren en digitaal betalen: het moet voor iedereen goed werken.
- Openbaar vervoer en ticketverkoop: websites en apps voor het plannen van je reis en het kopen van je tickets moeten toegankelijk zijn.
- E-books, e-readers en e-learning: digitale boeken, leerplatformen en lesmateriaal moeten óók bruikbaar zijn voor mensen met een beperking.
- Publieke en overheidsdiensten: overheidswebsites, online loketten en digitale formulieren moeten voldoen aan toegankelijkheidsnormen. Voor deze sector zijn de toegankelijkheidseisen al wettelijk verplicht.
- Telecom en digitale communicatie: internet, mobiele diensten, e-maildiensten, chats en videobel-diensten moeten voor iedereen toegankelijk zijn.
- Hardware en software: apparaten zoals computers, smartphones en betaalautomaten, maar ook apps en softwarepakketten moeten een toegankelijk design hebben.
- Streamingdiensten en media: video- en muziekdiensten moeten digitaal toegankelijk zijn en bijvoorbeeld ondertiteling en audiodescriptie aanbieden.
Voor micro-organisaties geldt nog een uitzondering. Dit zijn bedrijven met minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet onder de 2 miljoen euro. Maar… wacht niet te lang met het WCAG-proof maken van jouw digitale platformen. Want als je nu al actie onderneemt, ben je goed voorbereid op de toekomst en voorkom je last-minute stress.
Aan welke richtlijnen moet je voldoen?
Zoals je leest, zijn dus bijna alle sectoren verplicht om aan de WCAG 2.1 AA-richtlijnen te voldoen. Nu hoor ik je denken: wat betekent dat? Ik vat het voor je samen:
- Websites en apps moeten toegankelijk zijn zonder muis (bijvoorbeeld via toetsenbord of spraakbesturing).
- Kleurcontrast moet voldoende hoog zijn zodat de tekst altijd leesbaar is.
- Afbeeldingen en video’s moeten alternatieve tekst en ondertiteling hebben.
- Formulieren moeten duidelijke labels en foutmeldingen bevatten.
- Bewegingen en animaties mogen niet afleiden of hinderlijk zijn. Ze moeten ook uitgeschakeld kunnen worden.
- Gebruikers moeten voldoende tijd krijgen om taken uit te voeren, zonder strikte tijdslimieten.
Met de komst van de European Accessibility Act (EAA) moet je als bedrijf je digitale producten en diensten toegankelijk maken. Iedereen – met of zonder beperking – moet deze kunnen gebruiken.
Wat zijn de gevolgen als je niet voldoet?
Voldoe je niet aan de wettelijke verplichting? Dan loop je enkele risico’s:
- Sancties en boetes: de EU-lidstaten bepalen zelf hoe streng de handhaving is, maar er kunnen flinke boetes volgen als je niet voldoet aan het wettelijk verplichte niveau.
- Reputatieschade: toegankelijkheid en inclusiviteit wordt ook voor consumenten steeds belangrijker. Niet voldoen kan negatieve gevolgen hebben voor je imago.
- Verlies van klanten: ontoegankelijke platformen jagen (potentiële) klanten weg. Gebruikers haken sneller af als ze hindernissen ervaren.
Waarom jouw organisatie digitoegankelijk moet willen zijn
Een aantal redenen waarom jij digitale toegankelijkheid hoog op je prioriteitenlijstje moet zetten:
- Toegankelijkheid voor iedereen: iedereen moet jouw online informatie en diensten kunnen gebruiken, ongeacht een beperking.
- Betere gebruikservaring: toegankelijke websites zijn beter gestructureerd, duidelijker en gebruiksvriendelijker.
- SEO-voordelen: Google waardeert toegankelijke websites beter, omdat ze een duidelijke structuur en alternatieve teksten bevatten.
- Grotere doelgroep: wist je dat één op de vier mensen in Europa een beperking heeft? In Nederland is dit één op de vijf mensen. Met een toegankelijk platform bereik je dus meer mensen.
- Wettelijke verplichting: vanaf 28 juni 2025 treedt de EAA (European Accessibility Act) in werking. Hierdoor wordt het voor jou als organisatie verplicht om digitaal toegankelijk te zijn.
Wat je moet weten over WCAG
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Ze zijn ingedeeld in drie niveaus:
- Niveau A: dit is het basisniveau en biedt minimale toegankelijkheid.
- Niveau AA: dit is het internationale standaardniveau en wordt in 2025 wettelijk verplicht.
- Niveau AAA: dit is het meest uitgebreide niveau, relevant voor speciale software.
De WCAG bestaat uit 4 basisprincipes. Elk basisprincipe heeft een aantal richtlijnen en elke richtlijn heeft een aantal succescriteria. Volg je het nog? 😉 Bekijk deze piramide om een duidelijker beeld te krijgen.
De 4 basisprincipes zijn:
- Waarneembaar: is alle content toegankelijk voor iedereen? Zorg ervoor dat gebruikers jouw content op een manier kunnen waarnemen die bij hen past. Denk aan visueel lezen of luisteren of voelen via hulpmiddelen zoals een schermlezer of braille-display.
- Bedienbaar: kan iedereen de functionaliteiten van je website makkelijk gebruiken? Zorg dat gebruikers alle acties niet alleen met een muis, maar ook met een toetsenbord, spraakbesturing of andere hulpmiddelen kunnen uitvoeren.
- Begrijpelijk: is je website logisch en eenvoudig te gebruiken? Bezoekers moeten moeiteloos hun weg vinden, informatie kunnen begrijpen en acties uitvoeren, zoals het invullen van een formulier of het plaatsen van een bestelling. Duidelijke taal en een logische structuur helpen daarbij.
- Robuust: werkt je platform overal en altijd? Je website moet compatibel zijn met verschillende apparaten, browsers en ondersteunende technologieën, zodat gebruikers – nu én in de toekomst – zonder problemen toegang hebben.
Inzicht in alle WCAG 2.1 richtlijnen en de diverse basisprincipes?
WCAG-proof in 16 stappen
Met de juiste aanpak maak je jouw digitale content steeds toegankelijker. Benieuwd hoe je zelf een begin maakt? We helpen je in 16 stappen op weg naar een digitoegankelijk platform:
1. Zorg voor duidelijke, begrijpelijke content
Gebruik heldere en eenvoudige taal (B1-niveau), zodat je content toegankelijk is voor iedereen. Vermijd vakjargon en complexe zinnen. Schrijf actief en concreet, en maak gebruik van korte alinea’s en opsommingen. Duidelijke content zorgt ervoor dat je boodschap aankomt bij een breder publiek, inclusief mensen met cognitieve beperkingen of een beperkte taalvaardigheid.
2. Maak je website bedienbaar met het toetsenbord
Niet iedereen gebruikt een muis om door een website of webshop te navigeren. Zorg ervoor dat alle functionaliteiten, zoals menu’s, formulieren en interactieve elementen, bereikbaar en bestuurbaar zijn met alleen het toetsenbord. Wist je dat je dit zelf kunt testen? 💡 Dit doe je onder andere door met de ‘Tab’-toets door je site te gaan.
3. Optimaliseer je formulieren
Een toegankelijk formulier is intuïtief en makkelijk in te vullen. Geef elk invoerveld een duidelijk label, zodat gebruikers weten wat er van hen verwacht wordt. Voeg daarnaast foutmeldingen toe die direct aangeven wat er misgaat en hoe het opgelost kan worden. Denk ook aan extra hulp, zoals invulsuggesties of een duidelijke uitleg bij complexe velden.
4. Gebruik de juiste HTML-structuur
Een logische HTML-opbouw helpt zowel zoekmachines als screenreaders om je website goed te begrijpen. Gebruik semantische HTML-elementen zoals <nav> voor navigatie, <article> voor content, <button> voor klikbare knoppen en acties en linkjes <a> voor navigeren naar een andere pagina. Dit maakt je website beter leesbaar voor ondersteunende technologieën en draagt bij aan een soepele gebruikerservaring. Geen ervaring met HTML? Schakel een specialist in om je te helpen.
5. Bouw een hiërarchische koppenstructuur
HTML-koppen (H1 t/m H6) zorgen voor structuur en maken content beter scanbaar. Begin met een H1 als hoofdtitel en gebruik daarna H2’s en H3’s om de inhoud logisch op te delen. Beschrijvende koppen helpen niet alleen bij SEO, maar zorgen er ook voor dat gebruikers en screenreaders snel de juiste informatie kunnen vinden. Zie je webpagina als een boek met een inhoudsopgave. Daarin wil je ook dat hoofdstukken een titel hebben (H1). Daarna mogen paragrafen (H2) en subparagrafen (H3) komen.
6. Schrijf beschrijvende linkteksten
Linkteksten zoals ‘klik hier‘ of ‘meer info‘ zijn vaag en geven geen context. Schrijf in plaats daarvan duidelijke, betekenisvolle links, zoals ‘Bekijk onze SEO-handleiding‘ of ‘Download de whitepaper over webtoegankelijkheid‘. Dit maakt je site toegankelijker voor screenreader-gebruikers én helpt ook nog eens bij SEO. Twee vliegen in één klap!
7. Geef afbeeldingen een alt-teksten
Alternatieve teksten (alt-teksten) zorgen ervoor dat blinden en slechtzienden weten wat er op een afbeelding staat. Beschrijf de essentie van de afbeelding kort en bondig. Is de afbeelding puur decoratief? Laat de alt-tekst dan leeg, zodat screenreaders deze overslaan en niet onnodig voorlezen.
8. Creëer toegankelijke media
Video’s en audio kunnen voor veel gebruikers een barrière vormen. Voeg ondertiteling toe voor doven en slechthorenden en bied transcripties of audiodescripties aan waar nodig. Dit helpt niet alleen bij toegankelijkheid, maar maakt je content ook relevant in omgevingen waar geluid geen optie is.
9. Controleer je kleurcontrast
Zorg dat er voldoende contrast is tussen tekst en achtergrond, zodat alle gebruikers – ook mensen met een visuele beperking – je content goed kunnen lezen. Gebruik contrast-checkers zoals de WebAIM Contrast Checker om te testen of je kleurencombinaties voldoen aan de toegankelijkheidsnormen. Vermijd bijvoorbeeld lichtgrijze tekst op een witte achtergrond.
10. Voeg een skip-link toe
Gebruikers die een screenreader of toetsenbord gebruiken, raken snel gefrustreerd als ze steeds het menu moeten doorlopen voordat ze bij de hoofdcontent komen. Een skip-link (bijvoorbeeld ‘Spring naar hoofdinhoud’) maakt het mogelijk om direct naar de kern van de pagina te gaan. Dit bespaart tijd en verbetert de gebruikerservaring.
En natuurlijk is het ook belangrijk om intern alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hoe? Volg deze laatste stappen en dan word je een échte WCAG-pro.
11. Maak je collega’s bewust van het belang van digitale toegankelijkheid
Maak je organisatie bewust van digitale toegankelijkheid en waarom dit essentieel is. Organiseer daarom een bewustwordingssessie voor jou en je team. Tijdens deze interactieve sessie leren alle collega’s – van designers tot contentmarketeers – de basisprincipes en ontdekken ze hoe toegankelijkheid bijdraagt aan een betere gebruikerservaring voor iedereen.
12. Leer aan collega’s hoe je toegankelijkheid toepast
Nu je team zich bewust is van het belang van digitale toegankelijkheid, is de volgende stap: leren hoe je dit praktisch toepast. Wij bieden op maat gemaakte workshops over digitale toegankelijkheid en de WCAG-richtlijnen. In één dagdeel krijgt je team concrete handvatten om toegankelijkheid direct in hun werk toe te passen.
13. Breng de huidige situatie in kaart
Om gerichte verbeteringen door te voeren, moet je eerst weten waar je staat. Wij voeren een WCAG-scan uit op al je digitale content, van je website tot documenten en video’s. Op basis daarvan stellen we een toegankelijkheidsrapport op met concrete verbeterpunten en advies, zodat je direct aan de slag kunt.
14. Voer de verbeteringen door
Met de resultaten uit het toegankelijkheidsrapport kun je gericht verbeteringen doorvoeren. Liever niet zelf aan de slag? Onze toegankelijkheidsexperts kunnen je hierbij ondersteunen of de verbeterpunten direct aanpakken.
15. Test met echte gebruikers
Wil je zeker weten dat je website toegankelijk is voor je doelgroep? Stel een testpanel samen met echte gebruikers. Tijdens een interactieve testsessie doorlopen de testers realistische scenario’s op jouw website. De bevindingen worden verwerkt in een rapport met concrete actiepunten voor verdere optimalisatie.
16. Blijf je platformen onderhouden en verbeteren
Digitale toegankelijkheid is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Hoe eerder je hiermee begint, hoe makkelijker en voordeliger het wordt. Wachten tot problemen zich voordoen, kost vaak juist meer tijd en geld. Controleer regelmatig of je online platformen nog voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Zo blijft je site voor iedereen bruikbaar en toegankelijk, nu én in de toekomst. 🔮
Wil je het écht goed aanpakken? Schakel dan hulp in van onze WCAG-specialist. Neem contact op.
Ga vandaag nog aan de slag met digitale toegankelijkheid
Vanaf 28 juni 2025 is het niet meer vrijblijvend: digitale toegankelijkheid wordt de nieuwe norm. En dat is niet alleen een verplichting, maar ook een kans voor jouw organisatie. Toegankelijke platforms zorgen voor een betere gebruikerservaring, bereiken een grotere doelgroep en geven ook je SEO-prestaties een boost. Maar wacht niet tot de deadline nadert. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker en voordeliger het wordt. Dus hup, aan de slag, en maak je online platformen klaar voor de toekomst. Zo ben je niet alleen wettelijk compliant, maar zorg je er ook voor dat iedereen jouw website probleemloos kan gebruiken. En dat maakt jouw merk pas écht inclusief! 🙌
Kijk het webinar terug!
Meer weten over digitale toegankelijkheid & WCAG? Bekijk het webinar van donderdag 10 april 2025!
Laat een WCAG-scan uitvoeren!
Benieuwd naar de digitale toegankelijkheid van jouw organisatie? Vraag dan een WCAG-scan aan! Onze specialisten voeren een uitgebreide scan uit en geven je concrete actiepunten om je platformen toegankelijker te maken voor iedereen.