Skip to main content

AI & de marketeer van de toekomst

Erwin

Search marketeer

Erwin

Altijd al willen weten hoe marketeers AI inzetten? Of ben je een marketeer en ben je benieuwd wat jij hiervan kan leren? Lees dan snel verder, want in dit blog deel ik mijn eigen ervaringen uit de praktijk. Je ontdekt hoe AI onze marketingstrategieën verandert en krijgt inzicht in enkele werkwijzen en belangrijke aandachtspunten om met behulp van AI tot een goed resultaat te komen. Bovendien deel ik handige tips en tools die je direct kunt toepassen. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of net begint, deze inzichten helpen je om AI effectief in te zetten en je marketing naar een hoger niveau te tillen. 🦾

Er is geen ontsnappen aan

Of je het nu beseft of niet, je wordt constant omringd door AI-producten. Ze verschijnen in allerlei vormen: van afbeeldingen en video’s tot teksten en programmeercode. AI kan ons helpen, voor ons denken en ons creatief maken. Maar onthoud, de kwaliteit van AI-output is vaak sterk afhankelijk van de input. Haute cuisine vereist tenslotte ook goede ingrediënten. 😉

Stilstand is achteruitgang

Ook wij als online marketingbureau maken graag gebruik van de hulp die onze digitale collega biedt. Ik zeg collega, maar AI is natuurlijk gewoon software. Toch voelt het soms anders. Op sommige vlakken streeft AI de mens voorbij. Waarom zou je daar als marketeer niet dankbaar gebruik van maken?

Binnen onze organisatie zorgen we ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen, ook op het gebied van AI. We hebben zelfs een werkgroep opgericht die regelmatig hun bevindingen met het team deelt. Hiermee inspireren we elkaar continu om de nieuwste tools te gebruiken en onze taken beter uit te voeren.

AI is een vertrekpunt, geen eindproduct

Het is belangrijk om te begrijpen dat AI-output dus nog niet perfect is. Mijn advies: gebruik bijvoorbeeld een AI-generated tekst nooit direct. De kans dat deze tekst fouten bevat of slecht presteert voor SEO is groot. Zeker nu Google hier strenger op controleert, want tja… grote organisaties gaan natuurlijk ook mee met de tijd. 

Wel betrap ik mezelf erop dat ik vaak een beroep doe op het externe brein dat AI heet. Wanneer ik vastloop, helpt het me om iets vanuit een andere hoek te bekijken. Ook een tip: gebruik AI om je writer’s block te verslaan of om de tone of voice van je campagneteksten te finetunen. Zie het als een tool die nuttige suggesties biedt om je werk te vergemakkelijken. Een goede prompt is daarbij cruciaal.

Meer weten over het schrijven van goede prompts? Bekijk onze downloadable! Hierin vind je een AI-prompt template met behulp van het R-STAR model.

Jaap en Kevin bespreken de mogelijkheden van ChatGPT

De rol van AI in moderne marketing

Maar hoe gaan we in de toekomst dan om met AI? En hoe zorgen we ervoor dat AI een aanvulling is op onze werkzaamheden in plaats van een vervanging? Binnen Afdeling Online kijken wij hier als volgt tegenaan: de marketeer van de toekomst begrijpt de mogelijkheden van AI en gebruikt deze om zijn taken beter en efficiënter uit te voeren. Hij of zij gebruikt AI om meer inzicht te krijgen, en reserveert zijn of haar capaciteit om op strategisch vlak innovatief te zijn. Iemand die de kracht van de beschikbare AI-tools kan inzetten, weet deze op een juiste manier in te zetten. 

Bij ons op de werkvloer wordt artificial intelligence op vele manieren toegepast. De een gebruikt het om teksten te schrijven voor campagnes, de ander om afbeeldingen te genereren voor content op social media. Weer iemand anders laat AI een transcript maken van een video of ontwikkelt een chatbot om vragen te beantwoorden. Daarover gesproken, lees ook eens het blog van mijn collega Nienke over AI-chatbots. Wist je ook dat het mogelijk is om door ons een op maat gemaakte AI-chatbot te ontwikkelen voor jouw online platformen? Deze chatbot helpt bij het beantwoorden van veelgestelde vragen waardoor jouw service een boost krijgt. Handig voor jou en je doelgroep!

Onze favoriete AI-tools

Tegenwoordig worden er ontzettend veel AI-tools uitgerold. Zo veel, dat het soms niet meer bij te houden is. Om je op weg te helpen met AI-werkzaamheden in marketing, heb ik een paar van onze favoriete tools op een rijtje gezet:

ChatGPT

Wanneer we hulp nodig hebben bij het schrijven van teksten of mails, dan maken we gebruik van ChatGPT, met name de GPT-4o. Deze tool is tevens prima geschikt om automatische transcripts van meetings te maken. Als we niet de juiste prompt weten te bedenken, raadplegen we de prompts van AIPRM-plugin om snel op gang te komen.

Leer meer over ChatGPT >

Midjourney 

Voor het creëren van unieke afbeeldingen of het aanpassen van bestaande afbeeldingen gebruiken we Midjourney. Deze tool helpt je snel een afbeelding te genereren die past bij het verhaal dat je wil vertellen. Of je nu nieuwe visuals nodig hebt voor een campagne of bestaande beelden wilt verfijnen, Midjourney biedt veel flexibiliteit.

Leer meer over Midjourney >

Canva

Wist je dat Canva ook talloze AI-tools bevat? Ontzettend handig en makkelijk om eens mee te testen. Met verschillende tools binnen Canva genereer je razendsnel pakkende afbeeldingen of laat je Canva een passende tekst voor je visual schrijven. Ideaal voor het maken van professionele marketingmaterialen in een handomdraai.

Adobe Firefly

Adobe Firefly bevindt zich in hetzelfde speelveld als Midjourney en DALL-E, maar onderscheidt zich door uitgebreide mogelijkheden. Firefly laat je storende elementen uit foto’s verwijderen, de sfeer van video’s veranderen, nieuwe elementen aan illustraties toevoegen, textuur aan 3D-objecten geven en zelfs digitale ervaringen creëren. Het is een alles-in-één tool voor geavanceerde beeldbewerking en creatieve projecten.

VoiceFlow

Voor het creëren van geavanceerde en slimme chatbots gebruiken we VoiceFlow. Deze tool maakt het eenvoudig om interactieve chatbots te bouwen die effectief kunnen communiceren met gebruikers. Nienke gaat in haar blog uitgebreider in op deze AI-software, waarin ze de mogelijkheden en voordelen bespreekt.

Schermafbeelding van AI Chatbot Voiceflow

Waarom AI onmisbaar is voor jouw marketingstrategie

Bij het verwerken van veel informatie is AI’s vermogen voor data-analyse een groot geschenk. Tools zoals ChatGPT kunnen data snel structureren en inzichtelijk maken. Zo kun je zonder alle informatie tot je te nemen alsnog goed geïnformeerde beslissingen nemen.

Daarnaast zien we dat AI steeds belangrijker wordt in het opzetten van campagnestrategieën. Denk aan de AI-optimalisaties binnen Meta of Google’s Performance Max, waarbij AI helpt om betere biedingen te plaatsen en budget effectiever in te zetten. Het algoritme optimaliseert campagnes door het beste resultaat uit verschillende asset combinaties te halen. Zowel Meta, Google als andere platformen gaan hierin steeds verder. Zelfs op grafisch gebied ondersteunen ze de marketeer bij het maken van content.

Uitdagingen en overwegingen

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen verbonden aan het gebruik van AI in marketing. Denk aan privacykwesties. Hoe ver kun je gaan met het verwerken van persoonlijke gegevens? Het is daarom belangrijk om de wetgeving scherp in het oog te houden. Daarnaast zijn er ook ethische overwegingen. Is een algoritme wel eerlijk, of zorgt het voor een vertekend beeld in je analyse? Daarom is menselijke betrokkenheid essentieel. Een belangrijke tip: blijf alert en controleer altijd de uitvoer. 💡

Benieuwd hoe wij als Afdeling Online omgaan met AI? Lees alles over onze visie op AI.

Om te onthouden!

Kortom, er zijn genoeg redenen om de hulp van AI te accepteren. Wanneer mens en AI de handen ineen slaan, ontstaan er mooie dingen. Samen zijn jullie slimmer, sneller en gaan jullie op een innovatieve manier te werk voor een beter resultaat. 🚀

Benieuwd wat AI in marketing kan betekenen voor jouw eigen werkzaamheden of voor je bedrijf? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze AI-specialisten begeleiden je graag in dit proces. 

Wist je trouwens ook dat we workshops geven over AI en marketing? Ideaal als je jouw werkzaamheden efficiënter wil inrichten en je productiviteit wil verhogen! Bekijk ons workshopaanbod. 🧠

Meer weten?

Ik help je graag bij vragen over AI in marketing. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Erwin >