Skip to main content

AI in marketing: dit zijn onze favoriete tools

Kevin

AI-specialist & search marketeer

Kevin schrijft op een whiteboard alle nieuwe ai-functies op. Het logo van ChatGPT staat op het tv-scherm

Wát een wildgroei aan AI-tools, hè. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Snappen we. Daarom hebben wij onze favoriete AI-marketingtools op een rijtje gezet. Tools die we ook écht gebruiken in de praktijk. Spoiler: ChatGPT is onze beste vriend op dit moment. En nee, we hebben geen aandelen, het is gewoon een fijne tool. 😉

Onthoud: AI is jouw assistent, niet je vervanger

Jazeker: AI helpt je om efficiënter te werken en nét dat stapje verder te denken. Maar leun niet te ver achterover en blijf je eigen boerenverstand gebruiken. Altijd. Zie AI als jouw assistent, niet als je vervanger. Want hoe slim AI ook is, het heeft geen menselijke emoties. De empathie moet dus nog steeds uit jouw koker komen. En dat is maar goed ook, want daarmee onderscheid je je van concurrenten. Neem dus nooit klakkeloos AI-output over, maar blijf authentiek. Mensen (én zoekmachines!) hebben namelijk direct door als je pure AI-content gebruikt. En daar word je op de lange termijn voor gestraft. Dus ja, gebruik zeker AI in je marketing, maar blijf zelf in de lead.

Tips om efficiënter te werken met AI

Marketing en AI is een gouden combinatie. Mits je het goed gebruikt. Dit zijn tips om efficiënter te werken met AI:

📌 Pin je favoriete AI-tools in je browser
Zo heb je ze altijd binnen handbereik en word je continu herinnerd om ze te gebruiken. Dit bespaart tijd en helpt je AI echt in je workflow te integreren. 

📑 Optimaliseer je prompt
Hoe beter je prompt, hoe beter de output. Je bespaart een hoop tijd door meteen een sterke prompt te formuleren. Gebruik een prompt-optimizer zoals de prompt-optimizer van SPAIK

🥱 Gebruik AI voor ‘saaie’ en repetitieve klusjes
Een lang rapport samenvatten, een namenlijst op volgorde zetten, een overzichtelijke tabel maken. Allemaal taken die je over kan laten aan AI. Behalve koffie halen: dat moet je toch nog echt zelf doen. 

🦾 Laat je werk checken door AI
Heb je een e-mail, strategie of tekst geschreven? Laat ‘m dan nog even door een tekstrobot checken, bijvoorbeeld door ChatGPT of Gemini. Vaak komt ‘ie nog met suggesties om je verhaal nog duidelijker en completer te maken. En dat is uiteindelijk een stuk efficiënter, omdat je niet nog drie keer hoeft te pingelen met je collega of opdrachtgever.

⚙️ Integreer AI in je bestaande systemen
Je verliest veel tijd als je continu moet schakelen tussen tools. Onderzoek dus hoe je AI-tools kunt integreren in je huidige systemen. Zo heb je een aantal handige add-ons in Google Docs of Google Sheets. Of wat dacht je van AI-integraties in je CRM-systeem? Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. 

🫵  Maak een selectie van AI-tools die voor jou werken
De AI-tools schieten als paddenstoelen uit de grond. Zorg dat je niet verzuipt en maak een selectie van AI-tools die voor jou werken. Dan voelt die AI-wereld niet zo overweldigend en kun je gewoon lekker praktisch en efficiënt aan de slag. Elke dag opnieuw.

De beste AI marketing tools (uitvoerig getest)

We kunnen twee dingen doen: strooien met álle beschikbare AI-tools OF een selectie maken van de fijnste tools. We kiezen voor het tweede, want eerlijk: anders verdrink je echt in alle mogelijkheden. Daarom delen wij de 21 AI-marketingtools die voor ons goed werken. We werken er al een paar jaar mee, dus hebben deze tools flink uitgetest. Doe er je voordeel mee!

AI voor marketing strategie

Ga je een online marketing strategie schrijven, maar zie je er als een berg tegenop? AI helpt je op weg – of je nu een contentstrategie, SEA-strategie, e-mailstrategie, recruitmentstrategie of een overkoepelende strategie nodig hebt. AI helpt je bij data-analyse, marktonderzoek, doelgroepbepaling en trendwatching en meer. Wij zijn fan van: 

  • ChatGPT
    Voor het voorbereiden van brainstormsessies, het aanscherpen van concurrentieanalyses, het verfijnen van strategieën, het maken van contentkalenders, het on-point maken van de Golden Circle, het ontwikkelen van persona’s en nog veel meer.

AI voor SEO

ChatGPT is dé rechterhand van onze SEO-specialisten. We hebben bij Afdeling Online dan ook een Plus-account. Daarin kun je documenten uploaden, eigen AI-chatbots maken, diepgaand onderzoek doen en nog veel meer. Voor SEO gebruiken we: 

  • Custom GPT’s
    Dit zijn op maat gemaakte AI-modellen die je kunt gebruiken voor heel specifieke taken. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een outline voor een SEO-blog of het genereren van FAQ’s. Er is een mega-bibliotheek met Custom GPT’s beschikbaar als je klikt op ‘GPT’s onderzoeken’. Onze favorieten zijn: 

    • SEO cluster & pillar content strategist voor content mapping
    • FREE SEO Blog Content Outline Creator & Generator voor outlines voor teksten
    • SEO | Blog Topic Generator voor het vullen van een SEO-blogkalender 
    • FAQ Generator AI voor het genereren van FAQ’s

Je kunt (met een Plus-account) ook je eigen Custom GPT bouwen: een chatbot. Zo ontwikkel je een AI-assistent die precies doet wat jij wilt. In jouw tone of voice. Met informatie over jouw producten en diensten. En geschreven op basis van jouw instructies. Helemaal in de stijl van jouw bedrijf dus.

  • Canvas
    In ChatGPT kun je nu ook gebruikmaken van Canvas: een interactief werkblad dat vergelijkbaar is met een Word-document. Je kunt er in typen, reacties achterlaten, zinnen markeren en nog veel meer. Canvas is vooral handig om je bestaande SEO-tekst te optimaliseren. Je voert je tekst gewoon in in ChatGPT met het verzoek dat je in Canvas wil werken. Vraag vervolgens of hij je tekst wil optimaliseren met keywords of bijvoorbeeld grammaticaal wil verbeteren.
  • Deep research
    Gebruik deep research (ofwel ‘diepgaand onderzoeken’) binnen ChatGPT als je gedetailleerd en grondig onderzoek wil doen naar een specifiek onderwerp. Dit is handig voor concurrentie-analyses, trendwatching en het schrijven over complexe onderwerpen.

AI voor copywriting

Ook onze copywriters zweren bij ChatGPT. Het is de fijnste generatieve AI-tool die we tot nu toe hebben getest. Benieuwd hoe we teksten schrijven met behulp van AI? Mijn collega Tanneke vertelt je in 6 stappen hoe ze te werk gaat. En hier een korte recap van onze favoriete AI-copywriting-tools:

  • ChatGPT (+ plugin: AIPRM for ChatGPT)
    Of we nu gaan schrijven over fietsvakanties, ventilatiesystemen of hoofdkussens: ChatGPT weet óveral iets van. We gebruiken ChatGPT dan ook als sparringpartner, kennisbron en checker (nooit als opzichzelfstaande tekstschrijver). Om goede output te krijgen, is het belangrijk om een goede prompt te schrijven. En daarvoor maken we soms gebruik van de plugin ‘AIPRM for ChatGPT’: die biedt een schat aan goede prompts. Installeer de plugin in je browser en probeer het eens! 
  • Semrush Writing Assistant Rephraser
    Bij het schrijven van SEO-teksten gebruiken wij de add-on ‘Semrush Writing Assistant’ in Google Docs. Die tool geeft je tekst een rapportcijfer, extra aanbevolen keywords en leesbaarheidstips. Maar dat is niet alles: hij bevat ook wat AI-functies. Wij gebruiken voornamelijk de ‘Rephraser’ voor het schrijven van unieke content. Handig!

AI voor SEA

Keyword researches, biedstrategieën, advertentieteksten, resultatenanalyses… Ja ook voor onze SEA-specialisten is AI bijna niet meer weg te denken. Deze tools gebruiken we vaak:  

  • ChatGPT
    Ja, daar hebben we ‘m weer. ChatGPT is geweldig voor het (her)schrijven en optimaliseren van advertentieteksten en sterke metadata. Hij helpt je ook bij het tackelen van problemen of vragen of bij het uitwerken van een analyse. Vooral handig voor junior-marketeers die SEA nog in de vingers moeten krijgen.
  • Google Ads Performance Max
    Dit is een AI-gestuurde campagnevorm binnen Google Ads die je advertenties automatisch én kanaalbreed optimaliseert: onder andere op Google Search, het Display-netwerk, YouTube, Google Shopping en Google Maps. Binnenkort komt er nóg een AI-gedreven campagnevariant aan: Search Max. Als die er is, gaan we daar ook zeker mee testen. 

AI voor design

Voor designers biedt AI heel veel kansen, maar het kan ook voelen als een bedreiging. Want hoe ziet jouw vakgebied er over vijf jaar uit? Dat weet niemand, maar wat we wél weten, is dat AI niet meer verdwijnt. Dan maar slim gebruikmaken van de tools. Deze gebruiken wij: 

  • Midjourney
    Afbeeldingen genereren met AI? Dan moet je bij Midjourney zijn. Je voert een prompt in en Midjourney doet de rest. Op dit moment is dit wat ons betreft de beste afbeeldingengenerator. 
  • Sora
    Met een ChatGPT Plus-account heb je nu ook toegang tot Sora: een AI-tool van OpenAI waarmee je op basis van prompts foto’s en video’s kan genereren en bewerken. Je kunt er ook video’s mee remixen, storyboards maken en loops creëren. 
  • Canva Pro
    Binnen Canva Pro kun je gebruikmaken van tientallen AI-functies. Een interessante is Dream Lab: een generator die visuals maakt op basis van jouw prompt. Heb je al een foto of afbeelding? Dan kun je ‘m met AI bewerken met Canva’s Magic Studio, met handige functies als: 

    • Background Remover, om een achtergrond te wissen
    • Magic Eraser, om elementen weg te gummen 
    • Magic Grab, om objecten op te pakken
    • Grab Text, om teksten op een visual op te pakken
    • Magic Edit, om een specifiek gebied te vervangen 
    • Magic Expand, om je afbeelding uit te breiden

In Canva Pro vind je nog véél meer handige AI-apps. Text-to-speech, animaties, emoji-art en nog veel meer. Net een snoepwinkel. Ga ze zelf testen en ontdek welke jij geweldig vindt. 

  • Adobe AI
    Ook Adobe heeft AI-functies uitgerold. Te veel om op te noemen, en ze zijn niet allemaal even bruikbaar voor marketeers. Maar deze moet je wel echt een keer proberen:

    • Generative Expand in Photoshop
      Met de AI-functie Generative Expand breid je je afbeelding of foto uit op basis van jouw prompt. Superrealistisch!
    • Speech to Text in Premiere Pro
      Je video’s handmatig ondertitelen? Dat hoeft niet meer. Met Speech to Text binnen Premiere Pro voeg je binnen no-time ondertitels toe. De AI-functie genereert automatisch nauwkeurige transcripties en zorgt voor goede synchronisatie. 
  • Listnr.ai
    Een voice-over nodig? Gebruik Listnr.ai: een tool waarmee je hyperrealistische audio genereert. Hij zet eenvoudig tekst om naar realistische spraak. In welke stem je ook wil. 

AI voor social marketing

Of je nu gaat adverteren of organische berichten gaat plaatsen op social media: laat AI je een handje helpen. Maar behoud wel je menselijke touch, want jouw volgers voelen diréct als je AI-content gebruikt. Onze social media specialisten gebruiken:

  • Meta: Advantage+ doelgroepen
    Op Meta maken we veel gebruik van Advantage+ doelgroepen. Het gaat zelfs zo ver dat deze vaak betere resultaten opleveren dan retargetingdoelgroepen. Het proberen waard dus! Daarentegen gebruiken we Advantage+ plaatsingen en Advantage+ creatives juist bewust niet, omdat deze minder goede resultaten opleveren.

  • Canva Pro
    Enorm handig en gebruiksvriendelijk voor het maken en bewerken van advertenties, stories, Reels en andere visuals. Maar ook de beatsynchronisatie binnen Canva is geweldig. Lees hier nog even terug hoe wij de AI-functies van Canva inzetten.
  • ChatGPT
    Tuurlijk, hier kan ChatGPT ook niet ontbreken. We gebruiken het voor inspiratie om pakkende advertentieteksten of posts te schrijven. Of we vragen of ‘ie de spelfoutjes eruit wil halen. We gebruiken ChatGPT ook voor het genereren van content-ideeën en het analyseren van data.
  • AI in TikTok
    Wist je dat TikTok ook AI-opties bevat? Gebruik bijvoorbeeld beatsynchronisatie en de automatische ondertiteling. Scheelt je een hele hoop handmatig werk. Voor voice-overs kun je hier ook Listnr.ai gebruiken (zie kopje ‘AI voor design). 

AI voor website-ontwikkeling en CRO

Een website is altijd in ontwikkeling. Daardoor gaat er stiekem heel veel tijd in zitten. Hoe fijn is het dan als je hulp krijgt van AI? Het maakt je werk efficiënter én je website een stuk beter en gebruiksvriendelijker. Deze tools raden wij aan: 

  • GitHub Copilot
    Jouw assistent die helpt bij het schrijven en verbeteren van code. Het neemt het repetitieve werk uit handen, zodat jij je kan concentreren op complexe zaken. Deze AI-functie is onder andere geïntegreerd in VS Code.
  • Relume AI
    Deze tool gebruiken we soms voor het opzetten van websitestructuren en wireframes. Vooral als inspiratiebron, nooit als een opzichzelfstaande developtool.
  • AdUp.io (TARA)
    Een CRO-tool die real-time customer journeys kan volgen. Hij analyseert het gedrag van aankopers en non-aankopers. En op basis daarvan doet de tool aanbevelingen voor het optimaliseren van je landingspagina’s.
  • ChatGPT
    Daar hebben we ‘m weer: ChatGPT. Onze websitedevelopers en CRO-specialisten gebruiken het vooral voor korte brainstormsessies en het genereren van (dummy)teksten voor (test)websites.
Lisa geeft uitleg over werken met ChatGPT. Het startscherm van ChatGPT is te zien op het tv-scherm.

Wat zijn de AI-trends in marketing?

Kunstmatige intelligentie (AI) bestaat al heel lang. Denk maar aan kentekenplaatherkenning, suggesties op Spotify, e-mailspamfilters of Netflix-aanbevelingen. Maar pas sinds een paar jaar is AI een algemeen bekend begrip. Ook in de marketing. En die wereld verandert supersnel. Hier zijn een paar AI-trends in marketing die je niet mag missen: 

🎯 Gepersonaliseerde marketing optimalisatie met AI
Met AI kun je supergerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes inrichten. Van gepersonaliseerde e-mails tot productaanbevelingen. AI kan het klantgedrag analyseren om daarna maatwerk content voor te schotelen. 

💬 Chatbots en conversational marketing
Neem je contact op met een bedrijf? Dan is de kans groot dat je antwoord krijgt van een chatbot. Het voordeel is dat ze 24/7 beschikbaar zijn. Nadeel: het menselijke contact wordt steeds minder, wat kan leiden tot frustratie. 

✍️  AI voor contentcreatie
AI-tools helpen je bij het schrijven en maken van content: blogs, advertenties, SEO-teksten, vacatures, social media posts, etc. Maar let op: gebruik AI-tools slechts als inspiratiebron en nooit als vervanger. Want AI-content is makkelijk te herkennen, zowel door mensen als door search engines. 

📊 Data-analyse en voorspellende inzichten
AI helpt jou bij het analyseren van grote hoeveelheden data én bij het spotten van trends en patronen. En met behulp van voorspellende analyses kun je het toekomstige klantgedrag voorspellen en je campagnes daarop afstemmen. 

🤖 AI-automatisering van campagnes
Met AI kun je jouw marketingcampagnes automatiseren. Denk aan de tools hierboven zoals: Google Ads Performance Max en de Meta Advantage+-opties. Die tools helpen om je campagnes real-time aan te passen en te optimaliseren.

Hoe wij omgaan met AI: 5 principes

Bij Afdeling Online hebben we AI volledig omarmd. We geloven er namelijk in dat AI ons slimmer, efficiënter, creatiever en vindingrijker maakt. Maar we vinden het ook belangrijk om hier transparant over te zijn. Daarom delen we 5 principes over hoe wij omgaan met AI.

Onze 5 principes >

Meer leren over de inzet van AI in marketing?

Wil je jouw marketing naar een nóg hoger niveau tillen met AI? Volg dan een van onze workshops. Leer sterke AI-teksten schrijven met onze ChatGPT-training. Creëer de tofste visuals met onze Midjourney workshop. Of volg onze allround AI-cursus waarbij je alles leert over artificial intelligence en het toepassen van de juiste tools.

Teamlid Kevin

Meer weten?

Meer weten over AI-tools jouw organisatie? Ik help je graag! Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Kevin >