Skip to main content

A/B-testen in Google Ads: best practices

Lars

SEA marketeer

Lars

In de concurrerende wereld van online marketing is het nóg belangrijker geworden om keuzes te maken op basis van data. Door te leunen op feiten in plaats van aannames, kunnen wij als marketeers beter inspelen op wat onze doelgroep écht nodig heeft. Maar ja, met zoveel informatie beschikbaar is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen, toch? En welke cijfers vertellen nu eigenlijk écht het verhaal?

Een handige methode om objectieve inzichten te krijgen, is de A/B-test. Niet alleen website-ontwikkelaars zijn er dol op, maar ook marketeers, zoals ikzelf. In deze blog neem ik je mee in de wereld van A/B-testen, specifiek gericht op het gebruik ervan binnen Google Ads.

Wat is een A/B-test?

Voordat we verder gaan, even een korte uitleg over wat een A/B-test precies inhoudt. Een A/B-test is een methode die onder andere door marketeers wordt gebruikt om te meten hoe effectief verschillende variabelen zijn. Bij een A/B-test worden twee versies van een advertentie gemaakt (versie A en B), waarbij slechts één element verschilt, zoals de kop, afbeelding of call-to-action. Deze varianten worden vervolgens willekeurig aan verschillende groepen gebruikers getoond. Daarna analyseren we hoe ze presteren aan de hand van vooraf bepaalde doelstellingen, zoals klikfrequentie of conversieratio. Voor SEA is het uitvoeren van A/B-tests in Google Ads essentieel, omdat het advertentieplatform constant verandert en de concurrentie steeds sterker wordt. Door A/B-tests uit te voeren kunnen we onze budgetten efficiënter gebruiken en de algehele effectiviteit van onze advertentiestrategie verbeteren, waardoor we een voorsprong behalen op de concurrent. 🚀

Hoe zet je een A/B-test op?

Het opzetten van een A/B-test binnen Google Ads is niet ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden. Via het onderstaande stappenplan weet je zeker dat je overal aan denkt. 😉

Stap 1 | Bepaal je doelstelling 
Het bepalen van je doelstelling is de eerste en misschien wel belangrijkste stap bij het opzetten van een A/B-test. Door een duidelijk doel te stellen, geef je richting aan je test en leg je de basis voor het meten van succes. Of je nu wilt dat meer mensen op je website klikken of dat je conversies wilt verhogen. Het is belangrijk om een doel te kiezen dat aansluit bij je overkoepelende marketingdoelen. Deze doelstelling moet specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART). Met een heldere doelstelling kun je gericht aan de slag gaan met het ontwerpen van je test, het selecteren van de variabelen die je wilt testen en het evalueren van de resultaten. Dit proces verbetert niet alleen de effectiviteit van je advertenties, maar levert ook waardevolle inzichten op die je kunt gebruiken om je marketingstrategie te verbeteren. 

 

Stap 2 | Selecteer een variabele om te testen 

Nadat je je doelstelling hebt bepaald, is de volgende stap het selecteren van een variabele om te testen binnen Google Ads. Door je te focussen op één element minimaliseer je verwarring en maximaliseer je de duidelijkheid van je experiment. Welk element je kiest, hangt af van je doelstellingen en de specifieke aspecten van de advertentie die je wilt verbeteren. Wil je bijvoorbeeld de klikfrequentie verhogen, dan kan het testen van verschillende koppen of afbeeldingen effectief zijn. Als je de conversieratio wilt verbeteren, is het testen van verschillende call-to-actions of kleuren op de landingspagina belangrijker. Door bewust te kiezen welke variabele je wilt testen, kun je gericht aan de slag en waardevolle inzichten verkrijgen.

 

Stap 3 | Maak verschillende varianten 

Nadat je het specifieke element hebt gekozen dat je wilt testen, is het tijd om verschillende varianten te maken voor je A/B-test binnen Google Ads. Maak verschillende versies (A en B) van je advertentie, waarbij alleen het gekozen element verschilt tussen de twee versies. Zorg ervoor dat de advertenties verder identiek zijn, zodat eventuele verschillen in prestaties kunnen worden toegeschreven aan het geteste element.

Bij het maken van deze varianten zijn er verschillende elementen die je kunt manipuleren om te testen welke het meest effectief zijn voor het bereiken van je doelstellingen binnen Google Ads:

  • Advertentietekst: Probeer verschillende boodschappen en call-to-actions om te zien welke het beste resoneren met je doelgroep.
  • Afbeeldingen: Experimenteer met diverse afbeeldingen om te ontdekken welke visuals het meest aanspreken bij je publiek en de hoogste klikfrequenties opleveren.
  • Kleuren: Kleuren spelen een belangrijke rol in het trekken van de aandacht van gebruikers. Test verschillende kleurenschema’s om te zien welke het meest effect hebben op de prestaties van je advertenties.
  • Call-to-actions: De call-to-action is cruciaal om gebruikers aan te sporen tot actie. Test verschillende call-to-action teksten en knoppen om de conversieratio te verhogen.
  • Landingspagina’s: De landingspagina waar gebruikers naartoe worden geleid, is een essentieel onderdeel van de gebruikerservaring. Test verschillende landingspagina’s om de algehele effectiviteit van je advertenties te verbeteren.

 

Stap 4 | Stel de test in 

Nu is het tijd om het experiment op te zetten binnen Google Ads. Allereerst navigeer je naar de campagne of advertentiegroep waar je de A/B-test wilt uitvoeren. Maak vervolgens een nieuwe advertentie aan en upload de verschillende varianten (A en B) van je advertentie, waarbij slechts één element verschilt tussen de twee versies. Stel de test in zodat de varianten willekeurig worden toegewezen aan verschillende groepen gebruikers binnen je doelgroep. Dit zorgt ervoor dat de resultaten van de test objectief zijn en niet worden beïnvloed door externe factoren. Laat de test draaien gedurende een vooraf bepaalde periode en verzamel gegevens over de prestaties van elke variant. Vervolgens kun je de resultaten analyseren en conclusies trekken. 

 

Stap 5 | Meet de resultaten

Het analyseren van A/B-testresultaten binnen Google Ads heeft een directe invloed op het nemen van geïnformeerde beslissingen. Door goed te kijken naar de resultaten en te begrijpen welke variant beter presteert en waarom, kun je gefundeerde beslissingen nemen over welke aanpassingen doorgevoerd moeten worden in je advertenties. Deze inzichten stellen je in staat om de effectiviteit van je advertenties te verbeteren en je marketingbudgetten efficiënter te gebruiken. Bovendien kan het analyseren van A/B-testgegevens helpen bij het identificeren van trends en patronen binnen je doelgroep, waardoor je strategische beslissingen kunt nemen voor toekomstige campagnes.

 

Stap 6 | Optimaliseer continu

Nadat je de resultaten van je A/B-test binnen Google Ads hebt geanalyseerd, is het essentieel om de verkregen inzichten te gebruiken voor de optimalisatie van je lopende campagnes. Identificeer de best presterende variant en implementeer deze in je actieve advertentiestrategieën. Door de ‘winnende’ variant toe te passen, kun je profiteren van verbeterde prestaties en de effectiviteit van je advertenties verder vergroten. Maar vergeet niet, optimalisatie is een doorlopend proces. Blijf daarom testen en experimenteren om de prestaties van je advertenties voortdurend te verbeteren. Door regelmatig A/B-tests uit te voeren en nieuwe strategieën te verkennen, blijf je je campagnes verfijnen en aanpassen aan de veranderende behoeften en voorkeuren van je doelgroep. Op deze manier kun je blijven groeien en continu succes behalen binnen Google Ads. 🙌

A/B-testen in Google Ads

Om te onthouden

Door te werken met A/B-test in Google Ads kun je als SEA specialist vertrouwen op feitelijke informatie in plaats van aannames. Specifiek binnen Google Ads zijn A/B-testen van onschatbare waarde, aangezien dit platform voortdurend in ontwikkeling is en de concurrentie steeds heviger wordt. Door te investeren in A/B-testen binnen Google Ads-campagnes kun je als marketeer je advertentie strategieën verfijnen, budgetten efficiënter benutten en uiteindelijk een concurrentievoordeel behalen. Het uitvoeren van A/B-testen vereist echter een goed gestructureerde aanpak, beginnend met het stellen van duidelijke doelstellingen, het selecteren van relevante variabelen om te testen, het maken van nauwkeurige varianten, het instellen van de test, het meten van de resultaten en uiteindelijk het continu optimaliseren van de advertentieprestaties. Door bovenstaand stappenplan te implementeren in je online marketingstrategie kun je voortdurend groeien en succes behalen binnen Google Ads. 📈

Wil je meer weten over A/B-testen in Google Ads of heb je interesse in het volgen van een Google Ads cursus? Kan allemaal! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten?

Ik help je graag bij vragen over A/B-testen in Google Ads. Neem contact met me op.

Stel je vraag aan Lars >